Ziekenhuis wil minder missers
DEN HAAG (ANP) - Tien ziekenhuizen zijn donderdag begonnen met een actieplan om het aantal medische missers terug te dringen.
Daarbij hanteren de ziekenhuizen een veiligheidssysteem dat vanaf 2008 voor alle ziekenhuizen verplicht is. Het nieuwe systeem wordt onderdeel van de punten waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat controleren. Voldoen de ziekenhuizen vanaf 2008 niet aan deze door henzelf aanvaarde norm, dan kan de inspectie ook optreden.De vereniging van ziekenhuizen NVZ, het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) en de Orde van Medisch Specialisten voeren het project uit. De proef voor de ziekenhuizen is een onderdeel van de Nationale Patiëntveiligheidsweek en het project ”Sneller beter” waarmee het ministerie van Volksgezondheid samen met de sector de kwaliteit van ziekenhuizen wil verbeteren.
Donderdag bleek uit een onderzoek van het LEVV dat 28 procent van de verpleegkundigen en de verzorgenden niet weet of zijn of haar afdeling een op schrift gesteld veiligheidsbeleid heeft; 56 procent zegt expliciet volgens een op schrift gesteld veiligheidsbeleid te werken.
Volgens het rapport dat Shelltopman R. Willems vorig jaar op verzoek van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) opstelde, overlijden jaarlijks 1500 tot 6000 patiënten onnodig door medische missers. Willems stelde dat het mogelijk was om 75 procent van de missers voorkomen kunnen worden.
Ziekenhuisvereniging NVZ omarmde dat rapport en beloofde toen al dat haar leden in 2008 een zogenoemd veiligheidsmanagementsysteem zouden invoeren. Verder beloofde de NVZ de aangesloten ziekenhuizen te royeren als ze vanaf 2008 niet zo’n systeem hebben ingevoerd.
Volgens NVZ-voorzitter J. Leemhuis-Stout is dat nog niet helemaal geregeld binnen de ziekenhuisvereniging. Op dit moment wordt aan de statuten gewerkt. Zomer 2006 buigen de leden zich daarover.
Als het aan de voorzitter ligt wordt ook het hanteren van de governance code als voorwaarde voor lidmaatschap in de statuten opgenomen. In die code staan onder meer afspraken over het bekend maken van de topsalarissen in de zorg en het publiekelijk afleggen van verantwoording als deze hoger zijn dan de directeurenorganisaties zelf hebben afgesproken.