Binnenland

Hof: Marechaussee geen politieagent

LEEUWARDEN (ANP) – De Koninklijke Marechaussee mag geen burgers beboeten. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden maandag bepaald.

21 November 2005 14:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:12

Twee marechaussees gaven vorig jaar een 38–jarige man uit Leeuwarden een boete, omdat hij dronken op zijn snorfiets door de stad reed. Zowel de politierechter in december 2004 als het hof in hoger beroep stelt dat de marechaussee alleen militairen mag beboeten. In het geval van de snorfietser hadden de marechaussees net als iedere burger de verdachte ’staande moeten houden’ en de politie moeten bellen om de zaak over te dragen. Volgens het hof voorziet de politiewet namelijk niet in opsporing en aanhouding door leden van de Koninklijke Marechaussee, mits de aangehoudene een militair is.Een marechaussee mag overigens burgers wel aanhouden wanneer er een redelijk vermoeden bestaat dat diegene een strafbaar feit heeft gepleegd, maar alleen als dat in het kader van een opsporing ’ten behoeve van de Nederlandse strijdkrachten’ betreft. Als bijvoorbeeld iemand wapens van Defensie steelt en marechaussees houden daarvoor een burger aan die niets met de diefstal heeft te maken, maar wel te veel heeft gedronken, dan mag wel een proces–verbaal worden uitgeschreven.

het geval van de snorfietser was dat niet het geval, zo oordeelde het hof. Aangezien het een principe–uitspraak betreft, overweegt het Openbaar Ministerie in cassatie te gaan, aldus persadvocaat–generaal M. Weel. Het ressortpakket in Leeuwarden gaat daar echter eerst nog met het college van procureurs–generaal over om tafel. Justitie had een boete van 370 euro geëist.

Volgens een zegsman van de Koninklijke Marechaussee heeft de uitspraak geen enkele consequentie voor hun werk. „In de politiewet is al wel geregeld dat wij onder meer op vliegvelden, havens en voor grensbewaking hetzelfde mogen als de politie. Er is een wetswijziging in de maak, waarmee deze uitspraak wordt achterhaald. Wat betreft opsporing en aanhouding krijgt de marechaussee dan exact dezelfde bevoegdheden als de politie”, aldus de woordvoerder.

n principe–uitspraak betreft, overweegt het Openbaar Ministerie om in cassatie te gaan, aldus persadvocaat–generaal M. Weel. Het ressortpakket in Leeuwarden gaat daar echter eerst nog met het college van procureurs–generaal over om tafel. Justitie had een boete van 370 euro geëist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer