Binnenland

Maandag uitzetting illegalen celbrand

DEN HAAG (ANP) - De speciale uitzetting van een groot deel van de 268 overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost begint maandag.

18 November 2005 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

Een terugkeerfunctionaris zal in overleg met een medisch team bekijken wie kan worden uitgezet naar zijn herkomstland. Bijna alle betrokken illegalen zijn inmiddels overgebracht naar ’t Nieuwe Lloyd, een voormalige jeugdgevangenis in Amsterdam.Dat bleek donderdag in Tweede Kamer tijdens een derde spoeddebat over de nasleep van de Schipholbrand, waardoor elf mensen om het leven kwamen.

De ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) waren zelfs voor de tweede keer binnen een week naar de Kamer geroepen om opheldering te geven over de opvang en medische behandeling van de illegale vreemdelingen. De nazorg blijft echter een twistpunt, zo bleek tijdens het debat.

Donner wilde wegens de privacywetgeving niet op omstandigheden van bepaalde personen ingaan, maar hield vol dat de opvang over het algemeen goed was en dat er altijd punten zijn die beter konden. Sommige Kamerleden die later met dezelfde personen spraken als met wie de ministers een gesprek hadden, hoorden een heel ander verhaal.

Volgens Donner moet voorkomen worden dat Kamerleden hem vangen op wat hij wel of niet heeft gezegd op basis van gesprekken met overlevenden. „Dan zouden we politiek over de ruggen van de slachtoffers voeren”, zei hij. Ook stelde hij dat de beleving van de betrokkenen altijd anders is dan die van hulpverleners.

De minister wees erop dat deze week opnieuw met alle illegalen is gesproken, waarbij ze hun klachten konden aangeven. Als de Inspectie voor de Gezondheidszorg tijdens haar onderzoek naar de nazorg zaken tegenkomt die anders moeten, dan zal het ministerie snel actie ondernemen, aldus Donner.

Vorige week is de voormalige jeugdgevangenis ’t Nieuwe Lloyd in gebruik genomen voor vreemdelingenbewaring. De minister weersprak berichten dat het gebouw niet geschikt of niet brandveilig zou zijn.

Oppositiepartijen als de PvdA, GroenLinks, SP en de ChristenUnie bleven erbij dat de medische en psychische begeleiding tekortschiet. De laatste drie fracties vinden bovendien dat getraumatiseerde mensen sowieso niet in een detentiecentrum moeten worden opgesloten.

Het CDA en de VVD steunden de versie van de bewindslieden. Coalitiegenoot D66 durfde niet te zeggen dat de opvang schromelijk tekort is geschoten, maar ook niet dat die goed was.

In tachtig gemeenten werden gisteravond Schipholwakes gehouden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de brand. In Nijmegen werd ook stilgestaan bij de dinsdag vermoorde activist Louis Sévèke.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer