Aantal veroordelingen wegens discriminatie blijft laag
Ondanks de instelling van een landelijk expertisecentrum voor discriminatiezaken in 1999, blijft het aantal strafrechtelijke veroordelingen wegens discriminatie laag. Vorig jaar zijn ongeveer negentig mensen op die grond veroordeeld.
Dit komt voor een deel doordat de zaken moeilijk te bewijzen zijn. Ook bestaat bij de politie nog geen automatisme om deze zaken apart te vermelden in het proces-verbaal.
Minister Korthals van Justitie wil dat agenten en officieren van justitie discriminatie en racisme een prominentere plaats geven in hun papierwinkel. Wanneer iemand aangifte doet van gewelddadigheden waarbij racisme ook een rol heeft gespeeld, moet dit ook duidelijk vermeld staan. De rechter kan dan een hogere straf opleggen. Politiemensen moeten daar beter op getraind worden, zo zei hij donderdag in de Tweede Kamer.
Dit jaar is tot nog toe vierhonderd keer aangifte gedaan wegens met geweld gepaard gaande discriminatie. Volgens Korthals wordt het overgrote deel van de incidenten echter niet geregistreerd. Er zijn schattingen van tienduizend gevallen van discriminatie en racisme per jaar.
Van de vierhonderd gevallen worden uiteindelijk honderd zaken voor de rechter gebracht. Een groot deel van de resterende driehonderd sneuvelt door gebrek aan bewijs. Daarnaast legt het OM een deel als zogenoemd beleidssepot ter zijde. Korthals laat uitzoeken op welke gronden dit gebeurt.
De Tweede Kamer wil dat discriminatie beter wordt geregistreerd. Nu blijft het gissen naar de precieze getallen. Korthals zal bij het Europees waarnemingscentrum tegen racisme en vreemdelingenhaat in Wenen zijn licht opsteken hoe dat verbeterd kan worden.