Binnenland

Landbouwsubsidie voor sauzen van sigaretten

DEN HAAG (ANP) – De landbouwsubsidies die Philip Morris van de Europese Unie kreeg, ontving de sigarettenfabrikant voor het met suiker op smaak brengen van sigaretten, het zogeheten sauzen. Dat blijkt uit nader onderzoek van de aan de PvdA–gelieerde Evert Vermeer Stichting (EVS).

14 November 2005 13:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:10

In september publiceerde het ministerie van Landbouw na een WOB–procedure van onder meer de EVS een lijst met namen van veelal grote bedrijven die landbouwsubsidies kregen van de Europse Unie. Zo kreeg Campina Melkunie in vijf jaar 665 miljoen euro. Maar ook multinationals als Heineken, Bavaria, DSM Shell, Schiphol en het ministerie van Defensie kregen tot verbijstering van de EVS geld uit de Europese landbouwsubsidiepot.De Evert Vermeer Stichting deed daarop nader onderzoek om uit te vinden waarom bijvoorbeeld Philip Morris, Defensie en KLM landbouwsubsidies kregen. Bij Philip Morris (ontving 6,5 miljoen euro tussen 1999 en 2003) bleek het dus te gaan om het met suiker sauzen van sigaretten. De sigarettenfabrikant is verplicht om de suiker op de Europese markt te kopen. Voor de hogere suikerprijs (in de EU drie tot vier keer zo hoog als op de wereldmarkt) wordt Philip Morris vervolgens met landbouwsubsidies gecompenseerd.

KLM kreeg subsidie omdat het cateringbedrijf van de luchtvaartmaatschappij suiker, melk– en zuivelproducten en groente en fruit maakt die ook op vluchten buiten de EU worden gebruikt. Dat wordt gezien als export buiten de EU en is daarmee goed voor EU–subsidies.

Schiphol kreeg landbouwsubsidie van de EU voor het in verband met de Polderbaan onttrekken van grond aan landbouwgebruik. Minister Veerman (Landbouw) gaf zelf toe dat Schiphol daarmee rechtmatig subsidie kreeg, maar sprak tegelijkertijd van „merkwaardige uitwassen van algemene regels".

De EVS heeft berekend dat ruim de helft van de 1,4 miljard van de jaarlijkse EU–landbouwsubsidies in Nederland wordt besteed aan exportrestituties en interventies. Dit is zeer nadelig voor boeren in veel ontwikkelingslanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer