NAVO-chef dringt aan op snel besluit over Afghanistan
BRUSSEL - NAVO-chef De Hoop Scheffer maant het Nederlandse kabinet om snel de knoop door te hakken over de inzet van extra militairen voor Afghanistan.
Dat zegt hij zaterdag in een interview met deze krant. Hij hoopt dat het „gedoe” tussen de ministers Bot van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie „snel is afgelopen.”De twee bewindslieden zijn het niet eens over de extra inzet in Afghanistan. Het conflict zou terug te voeren zijn op de vraag wie er de baas is over de inzet van Nederlandse militairen in het buitenland.
Volgens de NAVO-topman kan Nederland een belangrijke rol spelen in de uitbreiding van de NAVO-operatie in Afghanistan. „We hebben daar nu 10.000 man en dat wordt in overleg met de regering-Karzai aanzienlijk opgevoerd”, aldus De Hoop Scheffer. De Nederlandse krijgsmacht staat volgens hem in Afghanistan, net als binnen de hele NAVO, „in hoog aanzien.”
De Nederlandse secretaris-generaal is niet bang dat de ontwikkeling van een Europese defensie de NAVO bedreigt. „De Europese Unie doet prima werk in Bosnië. Maar de EU is voorlopig niet in staat tot zo’n ingewikkelde militaire operatie als in Afghanistan”, aldus De Hoop Scheffer. „De schaal van zo’n complexe operatie in zo’n ver land is simpelweg te groot voor de EU. Zelfs Kosovo -waar de NAVO nog met 17.000 man zit- kan de Unie niet overnemen.”
De Hoop Scheffer wil in de komende tijd door diverse soorten van samenwerking de NAVO-relatie met Israël versterken. Dat Israël echter ook toetreedt tot de NAVO, „ligt niet voor de hand”, aldus De Hoop Scheffer. „Israël is een ambitieuze partner. Maar ook elders in die regio zijn amibitieuze landen, zoals Egypte. Wel moet de NAVO Israëls ambities honoreren.”
Zolang er geen vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen is, ziet De Hoop Scheffer ook geen kans voor een NAVO-vredesmacht in het gebied.
In de bijna twee jaar dat De Hoop Scheffer voor de NAVO over de wereld reist, is hij overal gevraagd naar de ontwikkelingen in Nederland. „Bij wie ik ook kom -of het nu Poetin, Bush of Chirac is- men vraagt mij steevast: „Wat is dat nou in Nederland? Eerst Fortuyn, toen Van Gogh en nu weer dat ”nee” tegen de Europese grondwet?” Ik geef dan mijn persoonlijke opinie, want de NAVO heeft daar geen mening over.”