Zeeland bevriest autobelasting
MIDDELBURG - De motorrijtuigenbelasting (mrb) in de provincie Zeeland gaat komend jaar niet omhoog. Een motie van de VVD met deze strekking werd vrijdag door een krappe meerderheid van Provinciale Staten aangenomen.
De provincie heeft een begrotingsoverschot van 7,5 miljoen euro. De VVD bepleitte daarom vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in Provinciale Staten een vorm van lastenverlichting voor de Zeeuwen, in de vorm van een bevriezing van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Normaal gesproken stijgt de mrb met minimaal het inflatiepercentage. Een nipte meerderheid van 24 tegen 22 statenleden ondersteunde de motie om dit belastingtarief te bevriezen op het niveau van 2005. De stem van SGP’er Polderman hielp CDA, VVD, Partij voor Zeeland en Zeeuws Belang aan een meerderheid.De bevriezing betekent dat de geplande verhoging van 9 euro per automobilist niet doorgaat. Zeeland kent landelijk gezien een van de hoogste percentages aan provinciale opcenten.
In de voorjaarsnota becijferden GS nog een budgettaire ruimte van 1 miljoen euro. Dat bleek nu 7,5 miljoen te zijn. Dit kwam volgens het college door hogere inkomsten uit dezelfde opcenten, omdat er meer en vooral zwaardere auto’s in de provincie zijn bijgekomen. Daarnaast keerde energiebedrijf Delta een hoger dividend uit en waren er meevallers; resultaten van vroegere bezuinigingen en niet-gerealiseerde activiteiten.
Het college stelde wel voor de pot van algemene reserves te verhogen, mede omdat Zeeland van alle provincies veruit de laatste plaats inneemt als het gaat om de omvang hiervan: 8,1 miljoen. De provincie wil het reservegeld gebruiken om toenemende risico’s af te dekken. Statenlid Van Ginkel (CU), die het met deze visie eens was, gebruikte het bijbelse beeld van de zeven vette en zeven magere jaren om daarmee aan te geven dat er op een verantwoorde wijze omgegaan moet worden met grote budgettaire ruimte.
Een motie van de SP om te voorkomen dat de toltarieven van de Westerscheldetunnel blijven stijgen, haalde het niet. Zeeland heeft daarvoor met 4,6 procent van de aandelen in het bedrijf ook niet de mogelijkheden, zei gedeputeerde Suurmond.