Binnenland

Bijna een derde van Nederlanders ergert zich aan hangouderen

AMSTERDAM (ANP) – Niet alleen hangjongeren veroorzaken overlast, mensen ergeren zich ook steeds meer aan groepen ouderen in winkelcentra, stelt 30 procent van de ondervraagden in een enquête van het Nationaal Fonds Ouderenhulp onder zevenhonderd mensen, uitgevoerd door Onderzoeksbureau Motivaction.

11 November 2005 15:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:10

Bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar is het percentage nog hoger. In die groep zegt 42 procent zich wel eens te ergeren aan ouderen. Een kleine groep van 11 procent van de ondervraagden stoort zich wel eens aan groepen ouderen in horecagelegenheden. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp stelt naar aanleiding van de onderzoeksresultaten dat er dringend behoefte is aan goede ontmoetingsplekken voor ouderen.„De samenleving is niet voorbereid op de grote golf ouderen die komt. In 2025 is 40 procent van de bevolking ouder dan 55 jaar", benadrukt directeur Jan Romme van het Nationaal Fonds Ouderenhulp. „Hoewel ik erg van de uitkomsten van de enquête schrik, bevestigt het wel het beeld dat ouderen elkaar opzoeken omdat ze eenzaam zijn".

Dat ouderen elkaar nu in winkelcentra ontmoeten, laat volgens Romme zien dat ouderen niet willen worden weggestopt. Ze willen volgens hem elkaar juist midden in de samenleving treffen, omdat ze anders de interactie met de samenleving missen. Een van de oorzaken dat ouderen winkelcentra opzoeken, heeft volgens hem ook te maken met het rookverbod in buurtcentra. „Daarom verhuizen ouderen naar horecagelegenheden om zo onder het rookverbod uit te komen".

Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat onlangs een dertigtal hangouderen uit een Almeerse vestiging van McDonald’s werd gevraagd om ergens anders in het filiaal te gaan zitten. Ze zouden andere gasten tot overlast zijn. Eerder al kondigde de winkeliersvereniging van Oude Pekela een samenscholingsverbod afvoor in een winkelcentrum. Stichting Fonds Ouderenhulp heeft nu een telefoonlijn voor ouderen geopend waar ze ideeën kwijt kunnen, opmerkingen en klachten over ouderenontmoetingsplekken.

„De overheid stimuleert dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen, maar investeert niet of nauwelijks in geschikte ontmoetingsplekken om de groeiende eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan", vindt Romme. In Nederland leven 800.000 ouderen die eenzaam zijn; een groep van 200.000 ouderen geeft aan zich extreem eenzaam te voelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer