Binnenland

„Onderzoek naar zakenbeurs is broddelwerk”

ARNHEM - Valse beschuldigingen, gebaseerd op onzorgvuldig onderzoek. Die kwalificatie verbindt de Gelderse ex-gedeputeerde T. R. Doesburg aan het woensdag gepubliceerde onderzoek naar het failliet van de in 1998 gehouden zakenbeurs Europartenariat. Doesburg zou daarin volgens het rapport tekort zijn geschoten. „Dat onderzoek is werkelijk broddelwerk.”

11 November 2005 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:09
Doesburg
Doesburg

Europartenariat, een in 1998 georganiseerde zakenbeurs in Apeldoorn, was een initiatief van de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland. De bedrijvenbeurs werd een succes, maar achteraf bleek dat de boekhouding niet deugde. Op de begroting prijkte een groot tekort. Oorzaak: slecht bestuur door leden van de stichting Europartenariat, zo oordeelde de Nijmeegse hoogleraar bestuurskunde Kortmann in zijn onderzoek.In het rapport ligt ex-gedeputeerde Doesburg het meest onder vuur. Hij was vanaf het begin betrokken bij de beurs en zou zijn „tekortgeschoten” en „amateuristisch” hebben gehandeld. Kortmann acht het mogelijk om Doesburg hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de miljoenenstrop die Europartenariat uiteindelijk werd. Al vermoedt hij dat dit weinig zin heeft, omdat Doesburg op zijn beurt de schade weer op de provincie kan verhalen.

Doesburg zelf neemt met grote stelligheid afstand van de conclusies van Kortmann. Hij is het niet eens met de visie van de hoogleraar en voelt zich bovendien gepasseerd. „De eerste vereiste van een behoorlijk proces is het toepassen van hoor en wederhoor. Dat is niet gebeurd. Geen van de voormalige bestuursleden is gehoord voordat het conceptrapport bij de pers lag. Alleen al daarom constateer ik dat de heer Kortmann een slecht jurist is.”

Uit het rapport van Kortmann ontstaat de indruk dat u destijds hebt zitten slapen.

„Natuurlijk niet. Wij wisten dat er sprake was van een tekort. Dat heb ik in december 1997 gemeld in de statencommissie Economische Aangelegenheden. Ook heb ik aangegeven wat de oorzaak was. Een maand later ging de commissie akkoord dat de provincie zich garant stelde voor 1 miljoen gulden. Hetzelfde gold voor de commissie Financiën. Kortmann heeft niet gekeken naar de besluiten van de commissies en trekt conclusies op basis van slechts een deel van de relevante stukken. Dat is hoogst onzorgvuldig, maar het wordt voor zoete koek geslikt.”

De verwijten aan uw adres zijn niet misselijk.

„Als ze waren gebaseerd op goed onderzoek zou ik ze mijzelf aanrekenen. Maar Kortmann laat dit soort rapporten door zijn studenten schrijven. Dat zegt al genoeg. Het kan niet zo zijn dat bestuurders hoofdelijk aansprakelijk zijn. Door een statutenwijziging trad ik na verloop van tijd alleen op als vertegenwoordiger van de provincie.”

Dus Kortmann moet zijn huiswerk beter doen? Een eerste concept van dit rapport is vorig jaar al besproken…

„…maar niet met mij en andere voormalige provinciebestuurders. Daar wringt de schoen. Ik ben alleen gebeld door de provincie toen het conceptrapport uitlekte. Maar over de presentatie van de definitieve versie ben ik niet ingelicht. Ik vraag mij dan af wie zijn huiswerk beter had moeten doen. Dit is nu echt amateuristisch handelen van zowel het stichtingsbestuur als het huidige college van Gedeputeerde Staten. Een fatsoenlijk college biedt excuses aan voor een dergelijk wanproduct.”

Kortmann baseert zijn oordeel op feiten. Die zijn na te trekken.

„Hij baseert zich alleen op stukken die het nieuwe stichtingsbestuur heeft aangereikt. En dat zijn dan ook nog stukken waarvan hij zelf zegt dat hij niet voor de juistheid en volledigheid kan instaan. Wie is er dan onzorgvuldig? Overigens hebben wij ook met dat bestuur nooit contact gehad. En dan de feiten. Waren die maar nagetrokken, dan was in het eerste concept al duidelijk geweest dat Kortmann uitging van de verkeerde statuten.”

Kortmann maakte volgens Doesburg ook fouten bij het inschatten van de verantwoordelijkheden van onder anderen ex-gedeputeerde Boxem en directeur Migo van de Kamer van Koophandel. Zij waren al langer betrokken bij het Europartenariat, maar de provincie meldde dit niet duidelijk bij het stichtingenregister van de Kamer van Koophandel. Doesburg: „Het kan toch niet dat een jurist zoiets negeert? Als ik nu nog in het bestuur van de stichting zat zou ik die Kortmann het geld terugvragen.”

Voelt u zich beschadigd door dit rapport?

„Natuurlijk. Het gaat maar door met deze op niets gebaseerde beschuldigingen. Ik heb zo langzamerhand iets van: Ze doen maar.”

Gaat u stappen ondernemen tegen de provincie of de stichting Europartenariat?

„Dat weet ik nog niet. Misschien stap ik wel naar de rechter. Dan wordt de kwestie tenminste goed uitgezocht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer