Binnenland

Europarlement eens met massale chemietest

BRUSSEL (ANP) – De massale test van chemische stoffen in Europa krijgt goedkeuring van het Europees Parlement. De grootste fracties hebben daartoe woensdag een compromis gesloten. Europarlementslid Oomen (CDA), die onderhandelde namens de christendemocratische fractie, heeft dat bekendgemaakt.

9 November 2005 16:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Het compromis moet het omvangrijke onderzoek werkbaarder maken. Bedrijven hoeven minder gegevens in te leveren over hun chermische stoffen. De test blijft circa 30.000 stoffen omvatten. Het is ’s werelds grootste chemietest. Het doel is om meer gevaren voor milieu en gezondheid te ontdekken. Die moeten het groeiend aantal allergieën, astma en onvruchtbaarheid tegengaan.Het Europarlement stemt waarschijnlijk volgende week donderdag over het voorstel. Uitstel is echter mogelijk als de vertalingen van het circa duizend pagina’s tellende document nog niet klaar zijn.

Het compromis van woensdag verbindt de christendemocraten en de socialisten, die samen ongeveer twee derde van de zetels in het Europarlement bezetten. Waarschijnlijk sluiten veel liberalen zich aan.

„Ik ben absoluut blij met dit compromis”, zei Oomen. „We wilden graag een brede meerderheid in het Europarlement. Daarmee staan we sterker in de komende onderhandelingen met de EU–landen."

Na het Europarlement moeten ministers van de 25 EU–landen nog instemmen. Een besluit daarover is later deze maand voorzien.

De christendemocratische fractie, de grootste groep in het Europarlement, had tevoren grote bezwaren tegen de testplicht. Oomen vreesde enorme rompslomp voor de industrie. Grote bedrijven zouden uit Europa wegtrekken, waarschuwde ze. Met het compromis zijn deze bezwaren sterk verminderd.
Helemaal tevreden is de CDA’ster nog niet. Ze had ook graag een flexibeler termijn gekregen voor de chemievergunningen. Die wordt nu standaard vijf jaar. „Beter is om de termijn van geval tot geval te bekijken”, zei Oomen. „Ik verwacht daarvoor alsnog veel steun te krijgen."

Het Italiaanse parlementslid Guido Sacconi, die het parlementsstandpunt moet formuleren, bevestigde het akkoord. Hij zei met klem dat de voordelen voor milieu en gezondheid intact zijn gebleven. „We hebben gezocht naar iets wat werkbaarder is, zonder de principes aan te tasten”, aldus Sacconi. „Het aantal stoffen van de testplicht blijft circa 30.000, maar de soort informatie, het tijdpad en het aantal dierproeven verandert."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer