Crisis bij brandweer Leerdam
LEERDAM - Het brandweerkorps van Leerdam verkeert in een diepe crisis. Dinsdag hebben 25 van de 30 vrijwilligers het vertrouwen in algemeen commandant J. Nieuwenhuize opgezegd.
Aanleiding is het ontslag van de Leerdamse groepscommandant J. Vos.De vrijwilligers zegden wel toe te willen uitrukken om de veiligheid van de inwoners te waarborgen, maar ze doen dat niet meer onder leiding van de commandant en zijn plaatsvervanger T. Deen.
Burgemeester V. Molkenboer heeft al laten doorschemeren fors te zullen optreden tegen het gedrag van de vrijwilligers. De verwachting is dat ze nog deze week worden ontslagen.
Er bestonden al langer spanningen binnen het Leerdamse korps. Door kleine irritaties is van lieverlee tweespalt ontstaan tussen de zeven beroepskrachten van het korps en de dertig vrijwilligers. Een persoonlijk conflict tussen groepscommandant Vos en algemeen commandant Nieuwenhuize in september was de druppel die de emmer deed overlopen.
Vos werd na dat incident op non-actief gesteld. De vrijwilligers namen het op voor hun groepscommandant in wie ze als enig lid van een staf met beroepskrachten nog een bondgenoot zagen. Vandaar dat vrijwel alle vrijwilligers volledige rehabilitatie van Vos eisten.
Bijkomend probleem was dat uitgerekend deze herfst bezuinigingen werden bekendgemaakt die de brandweer troffen. Het Leerdamse korps moet structureel 50.000 euro inleveren. Dat betekent dat een van de twee tankautospuiten wordt opgedoekt, terwijl er via een natuurlijk verloop van lieverlee vijftien vrijwilligers zouden moeten afvloeien.
De vrijwilligers nemen het commandant Nieuwenhuize kwalijk dat hij deze bezuiniging heeft bedacht. „Dat betekent een verlies van 50 procent van onze slagkracht. En dat terwijl in het beleidsprogramma 2002-2006 wordt uitgegaan van twee tankautospuiten vanwege het grote aantal risicolocaties in Leerdam”, aldus de vrijwilligers.
Omdat de problemen intern niet meer konden worden opgelost, werd onderzoeksbureau Twynstra Gudde ingeschakeld. Uit die rapportage bleek dat er heel wat scheef zit in het Leerdamse korps. Tussen beroepskrachten en vrijwilligers is een onwerkbare situatie ontstaan, de communicatie is slecht en er bestaat onduidelijkheid over regels en afspraken.
Twynstra Gudde adviseerde daarom om een verbetertraject te starten. Daarnaast stelde het bureau een bemiddelingspoging voor tussen de postcommandant en de algemeen commandant.
Voordat deze processen op gang waren gekomen, barstte de bom. Dinsdagmiddag kreeg postcommandant Vos te horen dat hij zou worden ontslagen. Daaruit trok de overgrote meerderheid van de vrijwilligers haar conclusies.
Burgemeester Molkenboer weigert te zwichten voor de houding van de vrijwilligers. „Het is onaanvaardbaar de druk op deze manier op te voeren. Als mensen dreigen op te stappen, is dat een vorm van chantage. We zijn bezig met een verbetertraject. Een weg terug is er niet meer. Blijkbaar is een aantal mensen er bij gebaat de zaak op scherp te zetten. Die moeten daar de consequenties zelf van dragen. Het gaat hier namelijk wel om een brandweerorganisatie.”
Volgens Molkenboer loopt de veiligheid van de inwoners geen gevaar. „In het uiterste geval doen we een beroep op korpsen in de regio.”