Brede steun voor EU-fusies banken
BRUSSEL (ANP) - De Europese landen hebben gisteren vrijwel allemaal hun steun uitgesproken voor de voornemens van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, om EU-brede fusies en overnames in de financiële sector makkelijker te maken. Alleen Polen wilde zijn steun niet uitspreken.
De Commissie gaat nu verder met concrete voorstellen. Aanpassing van artikel 16 van de Bankenrichtlijn is de belangrijkste stap. Op dit moment kunnen nationale toezichthouders, zoals centrale banken, de komst van buitenlandse banken tegenhouden op voorzichtigheidsgronden.Uit een enquête onder financiële bedrijven is gebleken dat dat in de praktijk een blokkade vormt. Sommige toezichthouders maken misbruik van het artikel, omdat ze liever niet zien dat ’hun’ bank in buitenlandse handen komt.
Daarom wil eurocommissaris McCreevy (Interne Markt) het artikel aanscherpen. „Er moeten duidelijk gedefinieerde criteria komen”, zei hij gisteren.
De hele zaak kwam aan het rollen door ABN AMRO. Vorig jaar september had topman Groenink de moeilijkheden bij internationale overnames aangekaart bij een EU-vergadering in Scheveningen. Later zou snel duidelijk worden wat hij bedoelde: ABN AMRO ondervond zeer veel hindernissen bij de overname van de Italiaanse bank Antonveneta. Minister Zalm, die destijds als EU-voorzitter de ABN’er had uitgenodigd, zegt nu dat hij toen al „op de hoogte was van de Italiaanse avonturen.”
Los van het veranderen van de regels studeert de Commissie ook op het aanpakken van Italië bij het Europees Hof voor de wijze waarop de Italiaanse centrale bank heeft gehandeld bij ABN AMRO. „Persoonlijk ben ik daar voorstander van, maar we moeten eerst het advies van de juridische dienst afwachten”, aldus McCreevy.
Behalve aan het aanpassen van de bankenrichtlijn wil de Commissie ook werken aan een betere samenwerking tussen de toezichthouders in Europa. Ook zouden banken aan dezelfde rapportage-eisen moeten voldoen, zodat ze niet in elk land waar ze actief zijn, een nieuwe balans moeten opmaken.
In de enquête noemen de ondervraagden tal van andere obstakels voor Europese fusies en overnames, tot weerstand bij de consument tegen buitenlandse banken aan toe. Directeur-generaal Schwimann van interne markt zei dan ook dat de Europese Commissie lang niet alles kan aanpakken. „Veel ligt ook op het niveau van de lidstaten; daar is politieke wil nodig.”
Sommige ondervraagden beklaagden zich dat de bankensector in sommige landen versnipperd is met veel kleine, coöperatieve banken die niet zijn over te nemen. Schwimann: „Maar wij willen niet dicteren hoe de markt is ingericht.”