Binnenland

Kabinet peilt mening burgers over Europa

DEN HAAG - Het kabinet gaat via een website peilen wat de bevolking vindt van het takenpakket van de EU en waar volgens burgers de grenzen liggen van Europa. De resultaten van dat onderzoek moeten begin mei volgend jaar beschikbaar zijn, zodat de regering ze kan inbrengen op de EU-top een maand later.

Redactie politiek
9 November 2005 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Dat zei premier Balkenende dinsdag in het debat over de Staat van de Unie, het jaarlijkse kabinetsstuk over de Europese Unie.ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet stelde dat hij nu geen behoefte heeft aan nationale discussies over Europa. Leiderschap is nodig, betoogde hij. „Europa moet nu zelf het vertrouwen van de burgers herwinnen.” Hij wil niet dat de verworpen Europese grondwet toch in stukjes of via de achterdeur wordt ingevoerd. Rouvoet pleitte ervoor nationale parlementen de mogelijkheid te geven om Brussel tegen te houden als de EU zich te veel bemoeit met zaken die de lidstaten heel goed zelf kunnen regelen.

SGP-Kamerlid Van der Staaij zei dat de burger geen extra bijles over Europa nodig heeft. De betrokkenheid van burgers bij de EU moet groter, vindt hij. Dat kan door openheid te betrachten over bijvoorbeeld de toetreding van Turkije tot de EU. Meer betrouwbaarheid is ook nodig: EU-lidstaten moeten hun afspraken nakomen. Europa moet ten slotte zijn grenzen kennen en woord houden.

In de Kamer ontspon zich verder een debatje over de rol van de premier bij Europese zaken. CDA, VVD en LPF vinden, net als de Raad van State, dat de minister-president vaker het voortouw moet nemen. Balkenende voelt daar niets voor. Hij vindt het belangrijker dat zijn departement, Buitenlandse Zaken en de andere ministeries goed samenwerken.

Het CDA en enkele andere partijen verzetten zich gisteren tegen een snelle goedkeuring van de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de EU. CDA-fractievoorzitter Verhagen vindt dat beide landen nog niet voldoen aan de eisen en wil de toetreding uitstellen tot volgend voorjaar. Minister Bot van Buitenlandse Zaken is bang dat uitstel er juist voor zorgt dat Roemenië en Bulgarije niet langer hun uiterste best doen om aan de eisen te voldoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer