Euthanasie mogelijk in christelijke tehuizen
PUTTEN - In de zeven protestants-christelijke verzorgings- en verpleeghuizen in Ermelo, Harderwijk en Putten is euthanasie toegestaan. Dat blijkt uit de zorgvisie die eerder dit jaar is vastgesteld. Inmiddels heeft een vroeger directielid bij zijn opvolgers aan de bel getrokken.
Klokkenluider is J. Keus, die tot 2000 directeur was van Elim in Putten, een van de zeven instellingen van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Deze stichting ontstond op 1 januari door het samengaan van de stichtingen De Spreng en Het Huis, die tezamen zeven tehuizen omvatten. Vervolgens werd „een werkbare zorgvisie met een groot intern draagvlak” opgesteld, zo blijkt uit een toelichting van adviesbureau C3, dat de visievorming begeleidde. Het concept werd besproken tijdens een „heidedag” waarvoor alle medewerkers van de organisatie waren uitgenodigd.Keus trok bij de huidige directie aan de bel nadat hij de beleidswijziging uit de pers vernam. De identiteitsraad van Elim hoorde enkele weken geleden tijdens overleg met de locatiedirecteur van het bestaan van de visie. „Het verbaasde ons dat we totaal niet bij de opstelling ervan betrokken zijn”, zegt voorzitter G. G. Aalten. „Verklaarbaar is het misschien wel: de directie wil dat onze identiteitsraad wordt omgezet in een locatieraad met minder bevoegdheden. Daar zijn wij het niet mee eens. Wij hebben nu bijvoorbeeld nog instemmingsrecht bij de benoeming van een zorgmanager of een locatiemanager. We willen alleen een locatieraad worden als we deze bevoegdheden behouden.”
De identiteitsraad verving in 2003 het bestuur en wordt benoemd door de kerkenraad van de Oude Kerk in Putten, die tot de Gereformeerde-Bondsrichting behoort. De kerkenraad was destijds tegen de fusie.
Binnen Elim is enkele jaren geleden een identiteitsdocument vastgesteld waarin vetgedrukt is vermeld: „Indien sprake is van een uitdrukkelijk verzoek tot actieve levensbeëindiging zal dit niet ingewilligd worden.” Het toenmalige bestuur heeft echter verzuimd vast te leggen dat dit ook na de fusie zou blijven gelden, zegt Aalten. „Wij blijven euthanasie afwijzen, maar ik vrees het ergste.”
In de nieuwe zorgvisie, die de raad maandag ontving, blijkt te staan dat de verantwoordelijkheid voor een euthanasiewens bij de cliënt ligt. Als die bij zijn standpunt blijft, zal de directie „ruimte bieden om binnen de wettelijke bepalingen aan de uitvoering van die wens tegemoet te komen.”
Zowel oud-directeur Keus als directeur W. van der Meer was woensdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.