Vuurzee Schiphol-Oost maakt iedereen stil
SCHIPHOL (ANP) – Vijf lijkkisten, elf kaarsen, elf witte rozen, een Bijbel en een Koran. Een hangar op Schiphol–Oost deed dinsdag even dienst als een moderne rouwkapel. Nabestaanden, hulpverleners en vele andere betrokkenen waren er een minuut volledig stil om de slachtoffers van de brand in het cellencomplex even verderop te gedenken.
„De vuurzee heeft ons stilgemaakt", zei de rooms–katholieke justitiepastor M. Zandstra tijdens de interreligieuze herdenkingsdienst, waarbij ook een imam betrokken was. Verdriet en onmacht kleurden volgens hem de bijeenkomst. „In velen van ons strijden een besef van goed gedragen verantwoordelijkheid en van menselijk falen om voorrang."De elf illegale vreemdelingen die bij brand zijn omgekomen, kregen voor het eerst publiekelijk een naam. Linten met daarop de namen werden een voor een afgerold op elf glazen zuilen die op het podium stonden, terwijl de pastor de namen voorlas. Nabestaanden stonden erachter, diepbedroefd en elkaar ondersteunend. Even later staken ze een witte roos in de zuil.
„Ik ben m’n man kwijt. Mijn kinderen zullen hun vader niet meer zien", sprak Gifty Wadieh, die haar Surinaamse man verloor. Als er fouten zijn gemaakt, moeten de politiek en de verantwoordelijken dat echt toegeven, zei ze namens alle nabestaanden, terwijl ze in de richting van de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) keek. „Dit mag nooit meer gebeuren".
De bewindslieden en enkele nabestaanden staken elf nieuwe kaarsen aan, omdat het licht was gedoofd van de kaarsen die de slachtoffers ooit hadden aangestoken. „Moge het licht een licht van de toekomst zijn, van verbondenheid, van leven en van verantwoordelijkheid voor elkaar", zei de pastor.
Na afloop van de dienst stonden nabestaanden wenend rondom de kisten met daarin de stoffelijke overschotten van hun dierbaren. Even later spraken sommige familieleden met Donner en Verdonk. Buiten scandeerden ondertussen nog enkele betogers dat „geen mens illegaal" is. Er bestaan volgens hen geen illegalen, maar wel onmenselijke wetten.
Tweede Kamerleden noemden de bijeenkomst na afloop indrukwekkend en stijlvol. Ook bisschop Punt van Haarlem vond het een waardige herdenking, die volgens hem goed aansloot bij de nabestaanden. De verschillende gelovigen lieten elkaar in hun waarde tijdens de interreligieuze dienst, zei Punt.
Temidden van hardwerkende werklui die apparatuur, kabels, tafels, stoelen weer uit de hangar verwijderden, werden de vijf lijkkisten naar buiten gedragen. Op elke kist lag een witte roos.