Beheer internet centraal tijdens VN–top
DEN HAAG (ANP) – Veel landen vinden dat het beheer van internet te belangrijk is geworden om het nog aan één land, de Verenigde Staten, over te laten. Nieuwe economische grootmachten zoals China, India en Brazilië pleiten ervoor om het beheer onder te brengen bij een internationale organisatie.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken, die volgende week namens ons land in Tunis aanwezig is bij een conferentie over internet van de Verenigde Naties, plaatst daar vraagtekens bij. „Vrijheid van meningsuiting is niet overal het hoogste goed", zegt hij onderkoeld.Bovendien is de vicepremier het met de VS eens dat er tot dusver weinig mis is met het beheer van internet door de Amerikaanse private nonprofit–organisatie ICANN, die zich laat adviseren door een comité waarin overheden zitting hebben. Toch vindt Brinkhorst het niet vanzelfsprekend dat de VS als een „big daddy" uitmaken hoe het met internet verder moet.
Brinkhorst verdedigt tijdens de internetconferentie in Tunis het standpunt van de Europese Unie, dat volgens hem het midden houdt tussen dat van de VS en van de landen die een sterke economische ontwikkeling doormaken. De EU voelt niet voor het onderbrengen van het beheer van internet bij een bestaande of nieuwe intergouvernementele organisatie. Wel pleit de unie voor internationalisering van het toezicht.
De knoop hoeft nog niet direct te worden doorgehakt. Het contract met ICANN over het beheer van internet loopt tot september volgend jaar. Brinkhorst hoopt dat de Amerikanen de neiging onderdrukken om het beheer van internet te maken tot een politieke controverse. „Ik hoop dat ze dit niet plaatsen in het rijtje van onderwerpen als vrijhandel, landbouwbeleid en Irak". Wel hoopt Brinkhorst dat de conferentie leidt tot het „starten van een proces om de gewenste internationalisering van internet te bereiken".
De secretaris–generaal van de VN, Kofi Annan, heeft aan de vooravond van de conferentie benadrukt dat de VN er niet op uit zijn om het beheer over internet „over te nemen". Voor hem is veel belangrijker dat de conferentie zich duidelijk uitspreekt over een betere toegang tot internet voor arme landen. Ook hij benadrukt het belang van vrijheid van meningsuiting. Mensen die onder dictaturen leven, hebben immers dankzij internet toegang tot ongecensureerde informatie.
Bovendien staat de internationale gemeenschap volgens hem voor de taak om problemen zoals spam, ongevraagde reclame in de e–mail die het internet dreigt te verstoppen, en computercriminaliteit minder versnipperd aan te pakken. De Nederlandse delegatie bij de conferentie onderschrijft dat, maar vraagt ook aandacht voor het bewaken van de privacy van de gebruikers van internet.