Maastricht verwacht geen Parijse toestanden
MAASTRICHT (ANP) – Maastricht verwacht geen rellen in de buitenwijken zoals die in Frankrijk en in de nacht van maandag op disndag in enkele voorsteden van het vlakbij Maastricht gelegen Luik. Volgens burgemeester Leers houdt de gemeente door de inzet van wijkagenten en stadswachten de vinger goed aan de pols. hij zei dat tijdens de terugblik op het uitgebreider inzetten van wijkagenten het afgelopen jaar.
„Wijkagenten en toezichthouders hebben voortdurend contact met de mensen, in tegenstelling tot in Parijs waar sommige wijken al jaren geen agent gezien hebben”, zei Leers. „We betrekken mensen ook in arme wijken bij het maatschappelijk leven. In Frankrijk is daarmee duidelijk iets mis”, aldus Leers dinsdag.„Als er volgens mensen iets mis is in hun wijk, hoop ik niet dat ze auto’s in brand gaan steken maar met mij over de problemen komen praten”, voegde Leers daaraan toe. Verder benadrukte hij dat een aantal toezichthouders een Turkse of Marokkaanse achtergrond heeft en goed weet wat er leeft in hun wijk.
Een woordvoerder van de politie Limburg Zuid zei op dit moment nog geen aanwijzingen te hebben dat „het broeit in wijken”. Het maandag door minister Remkes geopende Euregionale politiebureau EPICC in Heerlen houdt de vinger wel aan de pols. Daarin wisselen twintig Nederlandse, Belgische en Duitse rechercheurs informatie uit over criminaliteit. Zodra vanuit België aanwijzingen komen dat er iets op handen is, wordt dat onmiddellijk kortgesloten met de Limburgse politie, aldus deze woordvoerder.
Sinds september vorig jaar zet de gemeente Maastricht stadswachten in als aanspreekpunt voor de bewoners in wijken. Daarover sloot de gemeente vorig jaar een convenant met de politie. De gemeente besloot dinsdag ook woningcorporaties en projectontwikkelaars te betrekken bij de financiering van die toezichthouders, nu de Melkertregeling wegvalt. „Die hebben immers belang bij de veiligheid in de wijken”, aldus Leers.
Daarnaast eist de gemeente van de politie de garantie, dat de inzet van gemeentelijke toezichthouders niet leidt tot het weghalen van agenten uit de wijk. En tenslotte benadrukte Leers het solidariteitsbeginsel: „Alle wijken hebben evenveel recht op veiligheid. Het mag niet zo zijn dat wijken met rijkere inwoners wat dat betreft voorgetrokken worden.”