Binnenland

Wageningen moppert over monument

WAGENINGEN - „Alleen op Bevrijdingsdag is het hier drukker”, zegt een voorbijganger op het 5 Meiplein in Wageningen. Talloze inwoners van de stad namen zaterdag een kijkje bij het vrijheidsmonument dat voor enkele dagen op proef op het 5 Meiplein staat. Veel toeschouwers zijn niet te spreken over de koperkleurige zuil.

Regioredactie
7 November 2005 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:08
WAGENINGEN - Talloze inwoners van Wageningen namen zaterdagmiddag een kijkje bij het Vrijheidsmonument op het 5 Meiplein. Het monument van de Friese kunstenaar Hanshan Roebers is een koperen zuil die onder invloed van daglicht uitschuift tot een hoogte va
WAGENINGEN - Talloze inwoners van Wageningen namen zaterdagmiddag een kijkje bij het Vrijheidsmonument op het 5 Meiplein. Het monument van de Friese kunstenaar Hanshan Roebers is een koperen zuil die onder invloed van daglicht uitschuift tot een hoogte va

„Ik vind hem nog lelijker dan op de tekeningen”, zegt Olga Krips, die in de zuil echter niet het fallussymbool ziet waarvoor veel mensen vreesden. Het monument van de Friese kunstenaar Hanshan Roebers is een koperen zuil die onder invloed van daglicht uitschuift tot een hoogte van 9,6 meter. Bovenin brandt een ’eeuwige’ vlam. Omdat het gas tijdens de proef van vier dagen nog niet is aangesloten, is er zaterdag nog geen vuur te zien.De meeste voorbijgangers vinden vooral dat het monument niet op het 5 Meiplein thuishoort. De moderne zuil staat op enkele meters van de gevel van het historische Hotel De Wereld. Bovendien leidt het monument de aandacht af van het Nationaal Bevrijdingsmonument. „Een plek op een rotonde langs een invalsweg van Wageningen was een betere locatie geweest”, zegt een oudere inwoner.

De zuil heeft inmiddels allerlei bijnamen gekregen, fraaie en minder fraaie. Het idee voor het bevrijdingsmonument was immers afkomstig van oud-burgemeester A. Pechtold, die dit jaar het burgemeesterschap van Wageningen verruilde voor een ministerspost.

Ook de actiegroep ”Wageningen niet voor Paal” maakt zich druk over de locatie. „Het college wil deze plek erdoor drukken”, zegt woordvoerster Greet Steenhuis. De actiegroep is bovendien boos over de 16.000 euro die de tijdelijke plaatsing van het monument kost. Een onderzoek door een extern adviesbureau naar mogelijke locaties heeft nog eens duizenden euro’s gekost. Tot slot is er de jaarlijkse gasrekening van 15.000 euro.

De proef is bedoeld om de Wageningers een indruk te geven van het monument, zegt verantwoordelijk wethouder F. Huijbers. Vandaag verdwijnt de zuil en morgen volgt een hoorzitting waar voor- en tegenstanders hun zegje kunnen doen. De locatie op het 5 Meiplein is allerminst definitief. „Er is nog een weg terug”, aldus de wethouder. Uit voorzorg heeft de gemeente het monument 24 uur per dag laten bewaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer