„Clara’s brengen ons niet van de wijs”
DEN HAAG - Niks opstapje naar vrouwelijke SGP-Kamerleden. Niks toegeven aan druk vanuit de rechterlijke macht. Het bestuur van de SGP-jongeren heeft volgens voorzitter Christian van Bemmel een eigen afweging gemaakt in het voorstel om vrouwen volwaardig te laten participeren in de organisatie.
„Het uitoefenen van het regeerambt is wezenlijk onderscheiden van het dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheid. Daarom mogen vrouwen wat ons betreft in het bestuur van de SGP-jongerenorganisatie en in de secties meedraaien”, aldus Van Bemmel. Op vrijdag 9 december neemt de ledenvergadering van de SGP-jongeren een besluit over het bestuursvoorstel. Omdat het een statutenwijziging betreft, is ten minste een tweederde meerderheid vereist.Volgens Van Bemmel zijn er drie aanleidingen om met het voorstel te komen. „Als bestuur denken we al sinds het eind van de jaren tachtig na over de plaats van meisjes binnen onze organisatie. Verder vroeg onze politiek leider, Van der Vlies, verschillende keren om meer betrokkenheid van vrouwen en meisjes waar dat kan. Tot slot bleek uit onze enquête in 2003 dat meisjes meer wilden dan alleen het bijwonen van vergaderingen.”
Welke invloed had de uitspraak van de rechter op 6 september dit jaar tegen de SGP?
„Geen enkele. Velen zien ons voorstel misschien in dat licht, maar dat is feitelijk onjuist. Zoals gezegd zijn we er al jaren mee bezig. Als de rechter de subsidiekraan voor de SGP niet dichtdraaide, waren we toch met dit voorstel gekomen. We laten ons niet van de wijs brengen door een stel Clara’s.” (Het Clara Wichmann Instituut, dat het proces tegen de SGP aanspande, GV.)
In 2000 heeft het SGP-jongerenbestuur voorgesteld om meisjes in secties te laten meedraaien. De achterban stemde toen tegen. Dit voorstel gaat verder. Is er voldoende draagvlak?
„Dat weet ik niet. We hebben geen peiling gehouden, maar we deden wel onderzoek naar de betrokkenheid van vrouwen en meisjes binnen andere maatschappelijke instellingen in reformatorische kring. Daaruit blijkt dat daar vrouwen volop meedraaien in besturen. Bestuursverantwoordelijkheid dragen is niet hetzelfde als het bekleden van een regeerambt.”
Als regeren een mannenzaak is, hoeven vrouwen zich toch ook niet te bemoeien met de dingen daar omheen?
„Waarom zou je ze er níét bij betrekken? Vrouwen mogen toch ook hun stem uitbrengen? Dan moeten ze ook weten waarover het gaat. Ik vind dat wij een principieel juist voorstel doen. De activiteiten van de SGP-jongerenorganisatie vallen niet onder het regeerambt.”
Is het een opstapje naar vrouwelijke SGP’ers in volksvertegenwoordigende organen? Zo’n 60 procent van de SGP-jeugd wil best vrouwelijke Kamerleden, zo blijkt uit jullie eigen onderzoek.
„Dat laatste klopt, maar dat is niet richtinggevend voor ons voorstel. We maken een principieel onderscheid tussen bestuursverantwoordelijkheid en regeringsverantwoordelijkheid. We krijgen nu regelmatig meisjes die ons vragen of ze artikelen mogen schrijven en mogen helpen met het organiseren van avonden. Dat mogen we nu niet toestaan.”
In het bestuursvoorstel staat dat vrouwen geen openbare bijeenkomsten mogen leiden of mogen openen en sluiten met gebed. Waarom?
„We zijn een club die rekening wil houden met verschillende gevoelens en opvattingen die in onze achterban leven. Er zijn studieverenigingen waar meisjes geen lid kunnen worden. We willen deze partijgenoten niet voor het hoofd stoten. Ook het hoofdbestuur vroeg ons met dit punt rekening te houden. We zijn overigens heel blij dat het hoofdbestuur ons voorstel steunt. Dat helpt ons om leden over de streep te krijgen.”