Politie wil stilzwijgen criminelen doorbreken
AMSTERDAM - De Amsterdamse politie gaat de komende tijd tien zware criminelen benaderen in verband met de liquidaties van deze week. Aan hen wordt gevraagd of ze nog iets willen verklaren, waardoor ze mogelijk hun dood voorkomen.
Dat heeft hoofdcommissaris Welten van de Amsterdamse politie donderdagavond gezegd in NOVA. Zwijgen is gevaarlijker voor criminelen dat praten met de politie”, zei hij.Volgens Welten is er paniek ontstaan in de onderwereld, omdat de politie steeds meer zicht heeft op de relaties tussen criminelen. De laatste jaren heeft de politie zo’n vijftien liquidaties voorkomen.
Gisteren bevestigde een woordvoerder van het openbaar ministerie dat Kees Houtman, het laatste slachtoffer in de liquidatiereeks, geen onbekende was van justitie. De politie in Amsterdam onderzoekt of er tussen de drie liquidaties in de onderwereld een verband bestaat.
Uit gegevens van de Kamer van Koophandel in Amsterdam blijkt dat Houtman twee bedrijven bestierde. Hij was directeur van Joey Beheer, een beheersmaatschappij die verder geen personeel in dienst heeft. Onder de beheersmaatschappij valt het Bouwbedrijf Gillian Amsterdam, een onderneming die op papier één werknemer telt. Volgens de meest recente jaarverslagen hadden beide ondernemingen enkele duizenden euro’s op hun balans staan.
Makelaarsvereniging NVM liet gisteren weten dat zij geen contact had met Houtman. „Hij was een bekende vastgoedhandelaar in Amsterdam, maar hij werkte in een ander circuit dan de NVM”, aldus directiesecretaris A. Drok. Volgens hem maakt het vastgoedwereldje waarin Houtman verkeerde geen gebruik van makelaars. „Mannen als hij en Endstra opereren zo veel mogelijk zelfstandig. Die kunnen geen pottenkijkers gebruiken.”
De politie van de Vlaamse gemeente Neerpelt gaat ’verdachte bewoners’ van de wijk Grote Heide, waar John Mieremet woonde, extra in de gaten houden. Ook zal er bij vestiging van nieuwe bewoners een extra screening plaatsvinden. Volgens een woordvoerder was de politie vooraf op de hoogte van het verleden van Mieremet. „Zijn reputatie was ons bekend.”
De topcrimineel sprak vlak voordat hij werd vermoord nog met Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel. Mieremet reageerde onder meer op de moord op zijn voormalige advocaat Evert Hingst. „Ze ruimen elkaar lekker op”, zo werd hij gisteren geciteerd in De Telegraaf. De liquidaties komen na een relatief lange periode van rust in het criminele circuit. De moord op van voormalig advocaat Hingst was de eerste sinds vorig jaar juli.
De PvdA Tweede Kamerleden Wolfsen en Van Heemst hebben gisteren schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) naar aanleiding van de golf van liquidaties. Ze willen weten hoeveel tijd de politie uittrekt voor terreurzaken en of er nog voldoende tijd over is om goed opsporingsonderzoek te kunnen doen.