Gemeenten in de knel na abrupte sluiting ESF–loket
ROTTERDAM (ANP) – Gemeenten komen in grote problemen door de plotselinge sluiting van het ESF–loket. Zij voelen zich overvallen door de mededeling van het ministerie van Sociale Zaken vorige week dat de Europese subsidiepot is opgedroogd. Zo loopt Rotterdam meer dan 10 miljoen euro mis voor de scholing van werklozen en taalcursussen aan allochtonen.
Dat heeft directeur Sociale Zaken M. Toet van Rotterdam woensdag gezegd. Toet voelt zich „zeer overvallen." „Stopzetten van de aanvragen doe je niet op deze manier", stelt hij. Volgens hem heeft het ministerie een dag voor het sluiten van het ESF–loket nog een folder naar alle gemeenten gestuurd waarin zij worden opgeroepen om met aanvragen te komen.„Rotterdam heeft wekelijks contact met het ministerie. Wij zijn er nooit op gewezen dat sluiting eraan zat te komen. Op deze manier creëer je grote problemen in de uitvoering van achterstandstaken door gemeenten", zegt Toet.
Volgens H. Koole van werkgeversorganisatie VNO–NCW heeft het ministerie van Sociale Zaken drie weken geleden nog gezegd dat de bodem van de ESF–pot pas over enkele maanden in zicht zou zijn. Koole is lid van het monitorcomité ESF dat aanvragers van de subsidie vertegenwoordigt. Hij wil spoedoverleg met het ministerie over de kwestie.
Tussen 2000 en 2006 heeft Nederland recht op ruim 1,5 miljard euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het geld moet worden ingezet om mensen op te leiden en werklozen aan het werk te helpen. Aanvragers moeten de helft van deze projecten zelf betalen, de andere helft lapt Brussel bij.
Het ministerie van Sociale Zaken heeft de criteria voor de subsidie de afgelopen jaren verruimd om gemeenten en andere instellingen te stimuleren ESF–geld aan te vragen. De ESF–regeling had in de jaren ’90 namelijk een slecht imago gekregen, omdat Nederland grote bedragen aan Brussel moest terugbetalen. Het geld bleek niet volgens de ingewikkelde Europese regels besteed te zijn.