Extra maatregelen tegen schooluitval
DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat minister Van der Hoeven van Onderwijs extra maatregelen moet nemen om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.
De bewindsvrouw presenteerde dinsdag cijfers over schooluitval in 2004. Vorig jaar maakten 64.000 jongeren hun opleiding niet af. Dat is net zo veel als in 2003. De dalende trend die zich vorig jaar aftekende, zet niet door. De regering heeft als doel het aantal drop-outs in 2010 terug te brengen tot 35.000.De fracties van PvdA en VVD zijn geschrokken van de cijfers. PvdA-Kamerlid Hamer vindt dat de minister „machteloosheid” uitstraalt. De sociaaldemocrate wil jongeren pas van hun leerplicht ontslaan als ze een mbo-diploma op niveau 2 hebben gehaald. Volgens VVD-Kamerlid Balemans werkt het beleid van de minister niet. Ze moet daarom nu snel met „echte initiatieven” komen.
Ook CDA-Kamerlid De Vries vindt de cijfers teleurstellend, maar hij denkt dat het kabinet met de invoering van de leerwerkplicht tot 23 jaar veel schooluitval kan voorkomen. Daarbij moeten jongeren tot die leeftijdsgrens leren of werken, bijvoorbeeld via stageplaatsen. De Tweede Kamer heeft het kabinet tijdens de algemene beschouwingen, daags na Prinsjesdag, gevraagd zo’n plicht in te voeren. De ministerraad spreekt er vrijdag over.
Minister Van der Hoeven kondigt in de brief over het voortijdig schoolverlaten, die dinsdag naar de Kamer is gegaan, enkele concrete maatregelen aan om schooluitval te voorkomen.
Jongeren die hun opleiding niet afmaken krijgen de plicht aan hun gemeente vertellen hoe ze hun dag doorbrengen. „Jongeren die overdag urenlang voor de televisie doorbrengen hebben een probleem”, waarschuwde de minister. Gemeenten moeten per schoolverlater gaan bepalen hoe ze uitvallers aan het werk helpen of zover kunnen krijgen dat ze weer naar school gaan. Schoolverlaters die niet mee willen werken, krijgen een boete.
Verder wil de bewindsvrouw bedrijven stimuleren om niet langer jongeren na afloop van een stage een vaste baan aan te bieden terwijl ze nog geen diploma op zak hebben. Van der Hoeven wil hierover harde afspraken maken met werkgevers. De verleiding om scholieren werk aan te bieden voordat ze hun diploma hebben gehaald neemt toe nu de werkgelegenheid aantrekt.