Binnenland

Handel centraal bij staatsbezoek Poetin

AMSTERDAM (ANP) – De handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland stonden dinsdag centraal op de eerste dag van het staatsbezoek van de Russische president Poetin aan Nederland. Nederland is voor Rusland na Duitsland de tweede handelspartner en wat Poetin betreft mogen de investeringen en handelsbetrekkingen nog worden uitgebreid.

1 November 2005 20:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Poetin kwam dinsdagochtend in Nederland aan voor wat het eerste officiële Russische staatsbezoek aan Nederland is sinds dat van tsaar Peter de Grote in 1697. De afgelopen drie eeuwen kwam er wel eens een Russische leider naar Nederland, maar dat was nooit voor een staatsbezoek.Op Schiphol werden Poetin en zijn vrouw Ljoedmila verwelkomd door koningin Beatrix en prins Willem–Alexander. Daarna legde Poetin een krans bij het Nationaal Monument op de Dam en bezocht hij de ambtswoning van burgemeester Cohen voor een gesprek met minister Brinkhorst (Economische Zaken) en kopstukken van Nederlandse bedrijven als Shell, ABN Amro, Gasunie en ING.

Burgemeester Cohen nodigde via Poetin het Russische bedrijfsleven uit om in 2006 voor een grote handelsmissie naar Nederland te komen. Poetin zei te hopen dat zijn staatsbezoek aan Nederland zal leiden tot nog meer interesse bij het Nederlandse bedrijfsleven om te handelen met, en te investeren in Rusland.

Volgens cijfers van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken investeerden Nederlandse bedrijven vorig jaar voor 5,3 miljard euro in Rusland, vooral in de energiesector. De Nederlandse export naar Rusland bedroeg 3,18 miljard euro en de import uit Rusland bedroeg 6,09 miljard euro.

Poetin hield er echter andere, veel spectaculairdere cijfers op na. Volgens hem bedroeg de handel tussen Nederland en Rusland vorig jaar 16,5 miljard dollar en zal die dit jaar uitkomen op 25 miljard dollar.

De Europese Unie is voor 30 procent afhankelijk van Russische olie en voor 40 procent van gas. In Nederland is 2,5 procent van het gebruikte gas Russisch. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Gasunie was Poetin positief over Nederland als potentiële partner in het Russisch–Duitse project voor de bouw van een pijpleiding van Rusland via de Oostzee naar West–Europa.

Minister Brinkhorst toonde zich lovend over Poetin en diens „vakkennis, de kwaliteit van zijn antwoorden en de manier waarop hij blijk gaf van zijn kennis van de kracht en de zwaktes van de Russische economie".

Op datzelfde moment hield Brinkhorsts partijgenote en D66–Tweede–Kamerlid Van der Laan in de Kamer een bevlogen betoog dat het kabinet in de contacten met de Russische regering de mensenrechten niet mag vergeten. Volgens Van der Laan is het beeld ontstaan, „dat als je maar op genoeg olie en gas zit, de blauwe loper uitgaat". Van der Laan kreeg steun van de linkse oppositie.

Staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken beloofde dat het kabinet in de gesprekken op woensdag de mensenrechten aan de orde zal stellen. Hij wees er echter ook op dat de Nederlandse invloed op het Russische beleid beperkt is.

Na Amsterdam spoedde Poetin zich naar Zaanstad voor een bliksembezoek aan het Tsaar–Peterhuisje, waar Peter de Grote in 1697 zeven dagen verbleef om de kunst van de scheepsbouw te leren. Poetin en zijn vrouw Ljoedmila kregen daarna een staatsbanket aangeboden door koningin Beatrix.

Beatrix prees in haar tafelrede haar Russische gast en sprak lovend over Poetins handelen op economisch gebied en in de internationale strijd tegen het terrorisme. „Het grote Rusland heeft zijn plaats op het wereldtoneel weer ingenomen", aldus de koningin. Ook voor zijn „doortastend optreden" tegen uitingen van racisme en xenofobie die zich in Rusland hebben voorgedaan, had Beatrix lof.

Volgens de koningin is er in Rusland „ruimte voor een verdere versterking van de democratische instellingen". Ze wees erop dat „een onafhankelijke pers de belangrijke taak kan vervullen het democratisch proces kritisch te volgen".

Woensdag is de tweede en laatste dag van het staatsbezoek. Dan bezoekt Poetin de Eerste en Tweede Kamer en spreekt hij met een delegatie van het Nederlandse kabinet onder leiding van premier Balkenende.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer