Vliegticket voor familie omgekomen illegalen
Familieleden in de eerste graad van de illegale vreemdelingen die zijn omgekomen bij de brand in het cellencomplex op Schiphol, kunnen op kosten van Nederland naar ons land komen. Justitie zal hun vliegticket betalen en ook de verblijfskosten en de leges voor een tijdelijk visum vergoeden. Verder bestaat het plan om nog deze week een herdenkingbijeenkomst te houden.
Dat hebben de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) dinsdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Bij familie in de tweede graad moet over eventuele vergoedingen eerst worden overlegd tussen de Nederlandse ambassade in het betreffende land en de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND).
Nabestaanden in zowel de eerste als tweede graad kunnen een visum voor een maand krijgen als ze naar Nederland afreizen. De marechaussee heeft bovendien de opdracht om nabestaanden die geen geldig visum hebben en bij de grens worden aangehouden, niet zonder meer de toegang te weigeren. De marechaussee moet dan via de IND een beperkt visum voor vijftien dagen regelen.
Bij de brand kwamen elf mensen om. Als het Openbaar Ministerie hun lichamen na onderzoek heeft vrijgegeven, kunnen de nabestaanden naar het mortuarium komen. Daar zullen de lichamen van hun dierbaren aan hen worden overgedragen. De familie mag zelf bepalen of de begrafenis of crematie in het land van herkomst of in Nederland plaatsheeft.
Als familieleden de kosten daarvan niet kunnen betalen, worden die vergoed. Als het niet lukt om de nabestaanden op te sporen, zal de Staat een begrafenis verzorgen. De nabestaanden kunnen zowel hier als in hun land van herkomst rekenen op nazorg. De families van zes doden zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd. Nog twee andere families zijn getraceerd met wie nu contact wordt gezocht.
De overlevenden die zijn overgeplaatst naar andere centra, krijgen extra zorg en begeleiding. Vier van hen zijn in het detentiecentrum in Zeist in een observatiecel geplaatst vanwege hun gezondheidssituatie. Justitie benadrukt dat het geen isoleercellen zijn. Alle betrokkenen hebben na de overplaatsing direct een telefoonkaart gekregen om familie of advocaten te kunnen bellen. Ook zijn zij zoveel mogelijk bij elkaar geplaatst om de gebeurtenissen met elkaar te kunnen verwerken.
Een woordvoerder van Justitie kan nog niet zeggen hoe de herdenking eruit gaat zien, wanneer die plaatsvindt en wie daarbij betrokken worden.