Wehkamp in handen van Zweedse investeerder
LONDEN/ZWOLLE (ANP) - Wehkamp krijgt een andere eigenaar. Het thuiswinkelbedrijf uit Zwolle is gekocht door de Zweedse investeringsmaatschappij Industri Kapital. Dit heeft de huidige eigenaar, het Britse detailhandelsbedrijf Great Universal Stores (GUS), vrijdag bekendgemaakt.
Met de overname is een bedrag van 390 miljoen euro gemoeid. GUS gebruikt de opbrengst voor de aflossing van schulden. De overdracht is naar verwachting in december afgerond.Wehkamp, opgericht in 1952 door de Nederlander Herman Wehkamp, is sinds de jaren zestig in handen van GUS. Het Britse concern wil zich nu concentreren op zijn detailhandelsactiviteiten in Groot-Brittannië en Ierland.
Wehkamp was het laatste thuiswinkelbedrijf in de portefeuille. In mei 2003 waren al soortgelijke activiteiten in Engeland, Ierland en Zweden afgestoten. „Het was daardoor duidelijk dat wij niet meer in de strategie pasten”, aldus directeur G. Marsman van Wehkamp.
Marsman stelt dat er onder de nieuwe eigenaar weinig zal veranderen. „De werkgelegenheid blijft gehandhaafd en wij kunnen gewoon doorgaan waarmee we bezig waren: Wehkamp transformeren tot een bedrijf dat via meerdere kanalen zijn producten verkoopt.”
Industri Kapital is in 1989 opgezet door de Zweedse zakenman Björn Saven. De investeringsmaatschappij heeft inmiddels zo’n 4 miljard euro onder beheer. In Nederland is ze al eigenaar van de ondernemingen Welzorg (leverancier van sportrolstoelen en scootmobielen) en Continental Bakeries (bekend van het toastmerk Haust).
Industri Kapital heeft eerder in Zweden een thuiswinkelbedrijf in handen gehad. Dat is uiteindelijk met veel winst verkocht. De investeringsmaatschappij heeft met Wehkamp hetzelfde voor ogen. Industri Kapital stapt meestal na drie tot vijf jaar weer uit een bedrijf, verklaarde K. Nieuwenburg, die de Benelux-activiteiten van de investeerder beheert.
Wehkamp kampte de afgelopen twee jaar met dalende omzetten. Dit kwam volgens het bedrijf door de economische malaise, waardoor de ongeveer 1,5 miljoen klanten de portemonnee niet meer durfden te trekken. In het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigde, haalde Wehkamp een omzet van 326 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 33 miljoen euro.
Wehkamp zegt nu het tij te hebben gekeerd door zich meer te richten op de verkoop via internet. Meer dan de helft van de omzet komt inmiddels van internet. De traditionele bestelkaart uit de catalogi is nog maar goed voor 1 tot 2 procent van de opbrengsten.
„Wij verwachten dat deze ontwikkeling de komende jaren doorzet”, aldus Nieuwenburg van Industri Kapital. Nieuwenburg zegt daarnaast de activiteiten van Wehkamp op het gebied van consumentenkrediet en incassowerk (onder de naam Transfair) te willen uitbreiden.
Industri Kapital bracht in 2002 het Zweeds-Nederlandse incassobureau Intrum Justitia naar de beurs. Of er een beursgang voor Wehkamp in het vat zit, kon de investeerder niet zeggen. „Wij hebben het bedrijf nog maar net.”