Economie

„Er zit geeneens een camera op”

AMSTERDAM - KPN’s nieuwste snufje ligt sinds donderdag in de winkel: een mobiele telefoon voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Mét gps-bepaling. Zodat ouders de gangen van hun kind de klok rond kunnen volgen. „Hier is echt behoefte aan.”

Marcel ten Broeke
27 October 2005 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 03:06
AMSTERDAM – Een kind toont KPN’s i Kids: een mobiele telefoon voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Het telecomconcern zet hiermee de aanval in op concurrent Scarlet, die vorige week al een kindermobieltje introduceerde. Het onderscheidende van het KPN toeste
AMSTERDAM – Een kind toont KPN’s i Kids: een mobiele telefoon voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Het telecomconcern zet hiermee de aanval in op concurrent Scarlet, die vorige week al een kindermobieltje introduceerde. Het onderscheidende van het KPN toeste

Telecomaanbieders lijken steeds creatiever in hun pogingen de complete afzetmarkt voor mobiele telefonie te bespelen. Ze moeten ook wel: met 16 miljoen mobieltjes is het tijdperk van snelle groei in Nederland voorbij. De meeste jongeren en volwassenen hebben onderhand wel een mobiele telefoon. Velen zelfs meer dan een.De truc is nu om ook de bevolkingsgroepen die tot nog toe buiten de boot vielen aan een mobieltje te helpen. In korte tijd introduceerden telecomconcerns daarom mobiele telefoons voor ouderen, voor doven en zelfs voor moslims. Ook KPN doet volop mee aan deze doelgroepenbenadering. Zo biedt het concern in België en Duitsland abonnementen aan voor mobiele telefoons die geheel zijn afgestemd op inwoners van Turkse komaf.

Woensdag presenteerde KPN in Nederland een mobiele telefoon voor kinderen van 6 tot 9 jaar. De telecomreus is hiermee niet de eerste. Anderhalve week geleden introduceerde telecomaanbieder Scarlet al de zogeheten Buddy Bear, een mobieltje zonder scherm waarmee kleuters via een prepaidkaart naar vier vooraf ingestelde nummers kunnen bellen. En Ouders Online slijt al sinds juni speciale telefonieabonnementen voor kinderen onder de naam Kindermobiel.

KPN’s toestel -met twee oortjes heeft het wat weg van een beestje- lijkt op dat van concurrent Scarlet. Ook de zogeheten i-Kids-telefoon (ontwikkeld door Korea’s grootste aanbieder van mobiele telefonie, SK Telecom) heeft vier toetsen waarmee slechts kan worden gebeld naar vier voorgeprogrammeerde nummers. Om de kosten in bedwang te houden is sms’en niet mogelijk.

Het onderscheidende van KPN’s telefoon (à raison van 129 euro plus maandelijks 15 euro abonnementskosten) zit hem vooral in de ingebouwde gps-systematiek. Via een techniek die vergelijkbaar is met de werking van een autonavigatiesysteem kunnen ouders hun kinderen te allen tijde lokaliseren en volgen via internet.

Ook kan met de locatiebepaler een gebied worden afgebakend waarbinnen een kind zich vrijelijk kan bewegen. Overschrijdt de kleuter deze ’veiligheidszone’, dan worden zijn ouders hiervan ogenblikkelijk per sms op de hoogte gebracht en kan de wilde achtervolging beginnen. In de praktijk valt het gemak van deze gps-functie overigens wat tegen. Door de beperkte afstanden die kids doorgaans afleggen, betekent ’kindnavigatie’ op de pc vooral gepriegel op de vierkante centimeter.

Waar veel kleuters in Israël al een mobiele telefoon bezitten omdat ouders wegens de continue dreiging van terreur willen weten waar hun kroost uithangt, valt er in Nederland door telecomaanbieders nog heel wat zendingswerk te verrichten. Maar nu veiligheid ook hier een hot issue is, ziet KPN grote mogelijkheden met zijn i-Kids. Marketingmanager Eric Greven zegt te mikken op een groep van zo’n 1 miljoen kinderen. „Je kunt je kind bellen, sms’en en lokaliseren. Wij denken dat ouders echt behoefte hebben aan dit toestel.”

Of dat ook voor kinderen geldt, is nog maar de vraag. Een bij de presentatie aanwezige jongen mist op het toestel al snel wat functionaliteiten. „Er zit geeneens een camera op.” Maar Greven lijkt zeker van zijn zaak. „Veel kinderen vinden de i-Kids cool.”

Cool of niet; kindermobieltjes zijn verre van onomstreden. Nadat het hoofd van de Nationale Radiologische Beschermingsraad in Engeland, sir William Stewart, begin dit jaar stelde dat jonge kinderen uit voorzorg beter niet mobiel kunnen bellen, staakte elektronicaketen BCC de verkoop van het kindermobieltje Foony in Nederland. De dunne kinderschedel zou de warmtestraling van een mobiele telefoon onvoldoende weren, aldus Stewart.

De onafhankelijke telefoonvergelijker Telecomsite.nl onderzocht vorige week de stralingswaarden van een aantal kindermobieltjes. Volgens wettelijke normen mag deze straling bij een netwerk van 800 MHz maximaal 2,0 watt per kilogram bedragen. De in Nederland verkrijgbare kindertelefoons blijven hier alle ruim onder, maar KPN’s i-Kids scoort met een waarde van 1,2 relatief slecht. De straling van Scarlets Buddy Bear blijft steken op slechts 0,208 en ook de Foony (die het bedrijf Telecom-center onlangs herintroduceerde) scoort met een stralingswaarde van 0,48 stukken beter.

Volgens Greven valt het allemaal wel mee. „We blijven met ons kindertoestel ruim binnen de normen van de Gezondheidsraad. Het ministerie van Economische Zaken heeft die normen onlangs herbevestigd. Er is geen aanleiding voor angst: mij is geen enkel rapport bekend waaruit een schadelijke effect op kinderen zou blijken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer