Binnenland

„Stel duurzame energie boven klimaatdebat”

DEN HAAG - „Elke cent die je uitgeeft aan het tegengaan van de vermeende klimaatverandering, is verkwisting van gemeenschapsgeld. We moeten niet denken dat we het klimaat ten kwade of ten goede kunnen beïnvloeden. Maar laten we wel, gezien de energieschaarste, inzetten op duurzame energie.”

Wetenschapsredactie
26 October 2005 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

De laatste woorden van Dick Thoenes, emeritus hoogleraar chemische proceskunde, tijdens de presentatie van het boek ”Klimaatverandering op een waterplaneet; Het CO2-vraagstuk kritisch bekeken” betekenden niet het einde van de discussie over klimaatverandering. Buiten de zaal vlogen klimaatwetenschappers elkaar dinsdag opnieuw in de haren.De auteurs van het boek zijn bezorgd over de in hun ogen eenzijdige aandacht voor de negatieve invloed van klimaatverandering, aldus Arthur Rörsch, emeritus hoogleraar moleculaire genetica, die samen met Thoenes en de natuurkundige Florens de Wit het boek schreef. „Laten we ons niet richten op de enkele hypothese dat de mens het klimaat veranderd zou hebben. Bovendien: de klimaatverandering is heel lokaal. Alleen op het noordelijk halfrond stijgt de temperatuur een heel klein beetje, maar op het zuidelijk halfrond juist niet.”

Rörsch pleit voor meer aandacht voor de natuurlijke invloeden op het klimaat, zoals de activiteit van de zon. „Let wel: wij zeggen niet dat er niets aan de hand is. Er is wel degelijk iets aan de hand met het klimaat. Maar dat dit vooral aan ons mensen te wijten zou zijn, is niet bewezen.”

Voormalig Europees commissaris Frits Bolkestein wijst in zijn reactie op een rapport van een commissie van het Britse Lagerhuis, dat in juli gepubliceerd werd, maar volgens hem nauwelijks aandacht kreeg in de media. „Deze politici brengen openlijk hun verontrusting tot uitdrukking over de huidige klimaathype. Ze stellen vraagtekens bij de juistheid van de scenario’s in onder andere het rapport van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, de IPCC en de objectiviteit van wetenschappelijke gegevens. En zij zijn niet de enige. Vele wetenschappers over de hele wereld, waaronder tientallen Nobelprijswinnaars, spreken de menselijke invloed op het klimaat tegen.”

Toch is deze invloed volgens Klaas van Egmond, directeur van het Milieuplanbureau, onmiskenbaar. „Dat de toename van CO2 te wijten is aan de verdamping van het zeewater, zoals sceptici vaak beweren, klopt niet. Want de CO2 in het zeewater neemt alleen maar toe. Bovendien is de CO2 die wij uitstoten gewoon traceerbaar. Die komt bij ons vandaan. En dat de maatregelen om deze uitstoot te beperken miljarden zouden kosten, zijn indianenverhalen.”

Hoewel de CO2-concentratie in de atmosfeer maar een fractie is van de totale hoeveelheid broeikasgassen, betekent dat niet dat de CO2-uitstoot geen invloed heeft op het klimaat, aldus Rob van Dorland, klimaatonderzoeker bij het KNMI. „Wij kijken naar alle factoren die invloed hebben op het klimaat, zowel naar de natuurlijke als naar de menselijke. En onze conclusie is dat de menselijk factor de laatste vijftig jaar duidelijk dominerend is.”

Van Dorland veegt de vloer aan met enkele passages in het boek. „Ik hou me intensief bezig met de invloed van onder andere uv-straling in het zonlicht op het klimaat. Het hoofdstuk dat daarop ingaat, is echt onzin. We komen met een gedegen antwoord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer