Unicef mikt op aids–bestrijding bij jongeren
DEN HAAG (ANP) – Binnen vijf jaar moet het aantal jongeren dat is besmet met HIV, met een kwart zijn afgenomen. Aanstaande moeders moeten toegang krijgen tot medicijnen die voorkomen dat hun kinderen besmet raken.
Die oproep deed Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, dinsdag in Den Haag. Unicef mikt op een wereldwijde gerichte actie van nationale overheden, Europese Unie en bedrijfsleven om aids, de door HIV veroorzaakte ziekte, bij jongeren te bestrijden.Premier Balkenende nam het rapport in ontvangst van Paul van Vliet, ambassadeur van Unicef Nederland. Balkenende zei blij te zijn met de campagne en zegde toe die zo veel mogelijk te ondersteunen.
Hij zei dat het kabinet in 2007 270 miljoen euro zal uittrekken voor de bestrijding van aids. Volgend jaar is de bijdrage 346,3 miljoen (direct en indirect). Vorige maand liet minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer doorschemeren dat ze vooralsnog niet van plan is die bijdrage te verhogen.
Volgens het rapport van de Verenigde Naties, ’Children The missing face of AIDS’, wordt iedere 15 seconden een jongere besmet met HIV; iedere minuut sterft een kind aan aids of een daarmee samenhangende ziekte. Anders gezegd: elke dag worden 1800 kinderen onder de vijftien jaar besmet. De meesten hebben een moeder die besmet is. Dagelijks sterven 1400 kinderen aan aids of aanverwante ziektes.
Unicef meent dat er moet worden geïnvesteerd in specifieke behandeling van HIV/aids bij kinderen. Ook is er volgens de organisaties te weinig aandacht voor de leeftijdsgroep tot 24 jaar. De organisatie mikt er op dat het aantal besmette jongeren in 2010 met een kwart is afgenomen. Van de besmette kinderen dient dan 80 procent geneesmiddelen te krijgen.
Samen met Van Vliet zette Balkenende, die in Zuid–Afrika ziekenhuizen met aids–slachtoffers bezocht, een klok die op vijf voor twaalf stond een uur terug. „Dan kunnen we laten zien dat er hoop is", aldus Van Vliet.