Binnenland

Geen uitkering voor Amsterdamse jongeren tot 27 jaar

AMSTERDAM (ANP) – Amsterdam verstrekt vanaf volgend jaar in principe geen bijstandsuitkering meer aan jongeren tot 27 jaar. Ze moeten verplicht aan het werk, naar school of een stage volgen. De hoofdstad breidt hiermee de huidige aanpak voor werklozen tussen de 15 en 23 jaar uit.

19 October 2005 15:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:04

De gemeente wil voorkomen dat kansarme jongeren in de bijstand belanden en volledig afhankelijk worden van een uitkering. De bijstand blijft wel beschikbaar voor afgestudeerde jongeren als tijdelijke overbrugging, zo heeft het college woensdag bepaald.De stad maakt gebruik van de verruimde mogelijkheden van de nieuwe bijstandswet, die sinds vorig jaar geldt. Met de maatregelen moet het aantal Amsterdammers in de bijstand omlaag van de huidige 44.000 naar 40.000 eind volgend jaar.

Verantwoordelijk wethouder Aboutaleb introduceerde vorig jaar het beleid om werkloze jongeren niet automatisch in aanmerking te laten komen voor een uitkering. Geholpen door de gemeente moeten zij zo snel mogelijk aan de slag.

Als dat niet direct lukt, bijvoorbeeld omdat zij geen diploma bezitten, hebben de jongeren recht op scholing of een stageplaats tegen een vergoeding. Als zij hier niet aan meewerken, wordt de vergoeding gekort.

De stad zet hiervoor onder andere een zogeheten praktijkcentrum op, waar kansarme jongeren kunnen wennen aan het werkende bestaan. Zij leren daar hun afspraken nakomen en omgaan met leidinggevenden.

Andere werklozen moeten aan de slag bij Cityservices. Deze dienst wil de stad volgend jaar samen met het bedrijfsleven opzetten. De werklozen bij de dienst moeten bij burgers kleine klusjes gaan opknappen zoals boodschappen doen en werk in de tuin.

Naast het aantal jongeren in de bijstand wil de hoofdstad het aantal mensen met een gesubsidieerde baan verminderen. Ook zij moeten doorstromen naar een normale baan. Aan het einde van het eerste kwartaal telde Amsterdam 5700 gesubsidieerde banen. Eind volgend jaar moeten dat er nog maar 4450 zijn.

„Niemand wordt werkloos vanwege wijzigingen in het gemeentebeleid", garandeert de stad. Amsterdam wil volgend jaar duizend plekken creëren waarin mensen aan de slag moeten met behoud van hun uitkering. De stad loopt daarmee vooruit op een wettelijke regeling waaraan het kabinet op dit moment werkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer