Bureaufusie rk-scholen en pc-onderwijs strandt
De fusie van de bureaus voor het protestants-christelijk en het rooms-katholiek onderwijs gaat niet door. De Besturenraad voor het pc-onderwijs verklaart zeer teleurgesteld te zijn over „het gebrek aan consistentie" van de fusiepartners.
De bureaus zouden per 1 januari 2002 fuseren. De voorzitters van de vier betrokken verenigingen riepen hun besturen en ledenvergaderingen vorige week op hiertoe te besluiten. De besturen van twee van de drie rooms-katholieke bonden blijken dat advies echter niet te onderschrijven. Volgens hen geven de bestuurlijke en financiële zekerheden nog onvoldoende vertrouwen in een goede afloop van de integratie.
De Besturenraad Protestants-Christelijk Onderwijs en de Vereniging Besturenorganisaties Katholiek Onderwijs (VBKO) besloten begin vorig jaar om per 1 januari 2001 met één bestuur, één bureau en één directie naar buiten te treden. Bij de Besturenraad waren op dat moment 1200 besturen met in totaal 2500 scholen voor basis- en voortgezet onderwijs aangesloten. Onder de VBKO vielen 700 besturen met 3000 scholen. Besturenraad en VBKO hebben samen 65 procent van het totale basis- en voortgezet onderwijs in handen.
De beide organisaties deden al jaren van alles samen. Door fusie van de bureaus wilden ze samen een vuist maken richting overheid, zodat het confessioneel onderwijs in Nederland goed in de schijnwerpers blijft, en profiteren van de financiële voordelen die een fusie biedt. Ze verklaarden overigens nadrukkelijk de verschillen tussen de beide onderwijssoorten niet te willen verdoezelen. De Besturenraad en de VBKO zouden als zelfstandige verenigingen blijven bestaan en hun eigen leden en vergaderingen houden.
Zo’n 80 procent van de leden bleek de integratie te steunen. De geplande datum bleek echter niet haalbaar. De fusie werd nog verbreed toen ook het bestuur van de Nederlandse Katholieke Schoolraad (NKSR) besloot mee te doen.
De besluitvorming werd in maart dit jaar opnieuw vertraagd, ditmaal door aarzelingen bij de Bond Katholiek Basisonderwijs (KBO). In de impasse die ontstond, werd bemiddeling ingeroepen. Nadat de fusie nogmaals was doorgesproken, kwamen de vier voorzitters vorige week maandag met een positief advies.
Teleurgesteld
Het bestuur van de Bond KBO en het dagelijks bestuur van de NKSR blijken dit advies nu niet te onderschrijven. Bestuur, ledenvergadering en ondernemingsraad van de Besturenraad hebben hun steun ervoor al wel uitgesproken.
De Besturenraad reageert zeer teleurgesteld op het afhaken van de fusiepartners. „Er is een kans gemist, die zich niet gauw meer zal voordoen", zegt de raad.