Binnenland

Rotterdam krijgt water zonder bijsmaak

SPIJKENISSE - Waterbedrijven schermen er graag mee: gewoon leidingwater „is net zo gezond en net zo lekker als dure merkwatertjes uit de supermarkt.” Toch kan het kraanwater voor veel consumenten in bepaalde regio’s de toets der kritiek niet doorstaan en wordt er met name gemord over een nare chloorbijsmaak. Voor de regio rond Rotterdam gloort er hoop.

Conno Bochoven
19 October 2005 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:04

Die hoop komt van waterbedrijf Evides. Het bedrijf ontwikkelde de afgelopen jaren op de Berenplaat bij Spijkenisse een revolutionair waterzuiveringssysteem. Binnenkort kunnen de bijna 1 miljoen afnemers zich laven aan water dat is gezuiverd met uv-stralen in plaats van chloor.Een wereldprimeur, aldus het bedrijf, want dit systeem zou op deze schaal nog nergens worden toegepast. Manager Paul Oostdam en voorlichter Henk Baars zijn er glashelder over: het water uit de kraan gaat vanaf eind oktober aanmerkelijk beter smaken én ruiken.

Bijsmaakje
Op de Berenplaat, hemelsbreed op een steenworp afstand van Oud-Beijerland aan de overkant van de rivier het Spui, bevindt zich de grootste drinkwaterzuivering van Nederland. Jaarlijks wordt 100 miljoen kubieke meter rivierwater gezuiverd tot drinkwater. Dat water gaat naar de inwoners van het zuidelijk gedeelte van Rotterdam, de Hoeksche Waard, de Zuid-Hollandse Eilanden, het Westland, delen van Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Delft, maar is ook bestemd voor de bedrijven in het Rotterdamse havengebied.

De Berenplaat is in 1966 in gebruik genomen. Het water komt via een 30 kilometer lange leiding, met een doorsnede van 1,80 meter, uit de spaarbekkens van de Brabantse Biesbosch. Daar wordt het water uit de rivier de Maas gehaald, niet te verwarren met de Oude Maas.

Het rivierwater moet worden gezuiverd voordat het geschikt is voor menselijke consumptie: de corebusiness van het waterbedrijf. „Het probleem in dat hele proces is met name de chloor”, legt Oostdam uit. „Het water voldoet op zich aan de kwaliteitseisen, maar geeft toch een bijsmaakje. In 2000 zijn we begonnen daar iets aan te doen. Het revolutionaire zit ’m in het feit dat we gaan zuiveren met behulp van ultraviolette stralen in plaats van chloor.”

Kort door de bocht gezegd zorgt dat er volgens Oostdam voor „dat het ultraviolette licht in uv-reactoren bacteriën en virussen in het water onschadelijk maakt. Die techniek bestond al op kleine schaal, zoals voor zwembaden en riolering, maar is nog nergens in de wereld op deze grote schaal én voor drinkwater toegepast.”

Testen
De werkwijze is aan alle kanten uitgebreid getest. „Alle instanties zijn overtuigd”, glimt Oostdam. „De bouw van de nieuwe installaties is klaar en we hebben het daardoor zelfs al op ware productieschaal kunnen testen.”

Op het terrein van Evides zijn er nieuwe gebouwen bijgekomen: twee uv-gebouwen, vier koolfiltergebouwen, een opslag voor de chemicaliën en een vuilwatergebouw waar de restproducten verzameld worden.

De oude techniek wordt niet helemaal afgedankt, zodat het bedrijf er in geval van nood op kan terugvallen. Voor diezelfde noodgevallen is er, al langere tijd, een tweedeling gemaakt in het hele proces.

„We zijn de grootse in Nederland, dat heeft voor- en nadelen”, benadrukt Oostdam. „Als de Berenplaat helemaal uitvalt, is dat niet zo maar op te vangen. Bijna een miljoen mensen is van ons afhankelijk. De leveringszekerheid is iets waar we zeer aan hechten. En dus verloopt de hele waterzuivering over twee straten. Valt de ene uit, dan gaat de andere gewoon door.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer