Binnenland

Pleidooi voor vaccinatie hobbydieren

DEN HAAG (ANP) – Hobbypluimvee, biologische en vrije uitloopkippen moeten alvast tegen vogelgriep worden gevaccineerd. Minister Veerman van Landbouw moet daarvoor met spoed toestemming vragen aan de Europese Commissie, vinden de Dierenbescherming, PvdA en CDA.

18 October 2005 18:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:04

De Dierenbescherming wijst erop dat het vogelgriepvirus steeds dichter bij Nederland komt. Het eerste geval van vogelgriep binnen de Europese Unie is maandag op het Griekse eilandje Inousses vlakbij het hoofdeiland Chios geconstateerd. In de buurt van Moskou is dinsdag een mogelijk geval van vogelgriep vastgesteld en in Roemenië is mogelijk op een derde plaats het dodelijke virus aangetroffen.„We zijn nu nog op tijd, dus laten we alsjeblieft gaan vaccineren", zei directeur T. Posthumus Meyjes van de Dierenbescherming dinsdag. Hij vreest dat slechts een optie resteert als Veerman niet in actie komt, namelijk het „afschuwelijke ruimen" van talloze dieren.

Tweede–Kamerlid Ormel van het CDA vindt dat alle kippen, eenden en ander pluimvee dat mensen in Europa houden voor hun hobby, via entingen gewapend moeten worden tegen het virus. Besmetting van dieren kan volgens hem gevaarlijk zijn voor hun eigenaren, omdat zij dagelijks de ren inlopen om de beesten te voeren of eieren te rapen.

PvdA–Kamerlid Waalkens noemt vaccinatie van groot belang. „Zeker nu het virus ook in Griekenland is geconstateerd" moet Veerman haast maken om zijn collega’s in de Europese Unie te overtuigen, stelt Waalkens.

De overheid moet volgens Waalkens daarnaast mensen die vaak dicht in de buurt zijn van pluimvee, aansporen een griepprik te halen. Zijn partijgenoot Corbey, europarlementslid, heeft de Europese Commissie gevraagd alle Europeanen die met pluimvee werken met een spoed een griepprik te geven. Dit moet helpen voorkomen dat een combinatie ontstaat van de menselijke griep en vogelgriep. Die mutatie kan leiden tot een wereldwijde gevaarlijke epidemie.

De Europese Commissie houdt er rekening mee dat het vogelgriepvirus muteert. Commissaris Kyprianou (Gezondheid) wil daarom flink meer capaciteit om vaccins en virusremmers te maken. Europa kan dan sneller reageren als een pandemie uitbreekt.

Een vaccin voor mensen is er voorlopig echter niet, ook al zijn farmacie– en biotechnologiebedrijven druk met de ontwikkeling daarvan bezig. „We hebben de techniek in huis om binnen zes maanden een vaccin klaar te hebben", zei directeur B. van Dijck van Nobilon, het biotechonderdeel van Akzo Nobel. Dit betekent echter niet dat het middel volgend jaar op de markt komt. Eerst moet het drie tot vier jaar worden getest.

De Leidse onderneming Crucell ontwikkelt samen met ’s werelds grootste vaccinmaker, het Franse Sanofi Pasteur, een griepvaccin op basis van menselijke cellen. Pas in het voorjaar van 2006 worden de eerste pandemische vaccins getest op mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer