Binnenland

Jongste en laatste prins van Het Loo trouwt

Het wordt feest in Naarden. Een belangrijke ingezetene trouwt: prins Floris van Oranje-Nassau, van Vollenhoven. Bij Ristorante Italiano Pazzo 30 hangt een versiering uit. Ook de etalage van slijterij De Samaritaan aan de Marktstraat is in stijl voor het aanstaande prinselijke huwelijk. Dat alles ter gelegenheid van het huwelijk van Floris met Aimée, ook inwoner van de vestingstad.

Marie van Beijnum
18 October 2005 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:04
NAARDEN - Prins Floris en Aimée Söhngen trouwen deze week. Het burgerlijk huwelijk wordt donderdag voltrokken, het kerkelijke zaterdag. - Foto ANP
NAARDEN - Prins Floris en Aimée Söhngen trouwen deze week. Het burgerlijk huwelijk wordt donderdag voltrokken, het kerkelijke zaterdag. - Foto ANP

Net als zijn broer Pieter-Christiaan trekt prins Floris van Oranje-Nassau, van Vollenhoven twee dagen uit voor zijn huwelijk. Prins Floris trouwt deze week met mr. Aimée Leonie Allegonde Marie Söhngen, met wie hij zich op 25 februari dit jaar verloofde. Het burgerlijk huwelijk wordt donderdag voltrokken in Naarden door burgemeester Rehwinkel. Zaterdag voltrekt ds. Anne van der Meiden het kerkelijk huwelijk in de Grote Kerk van diezelfde plaats.

Op het moment dat Pieter-Christiaan en Floris hun verlovingen bekendmaakten, zei vader Pieter van Vollenhoven dat hij was uitverkocht. ”PC” trouwde in september met Anita van Eijk; deze week is zijn broer aan de beurt. Bruid Aimée viert dinsdag haar 28e verjaardag. Zij groeide op in Naarden en Bussum en behaalde in 1996 aan het Willem de Zwijger College in Bussum haar gymnasiumdiploma. In 2002 studeerde ze aan de Universiteit Leiden af in de rechten (bedrijfsrecht). Tijdens haar studie leerde zij prins Floris kennen. Beiden waren lid van het Leidse studentencorps, Minerva.

Na haar studie werkte Aimée Söhngen als projectmanager bij Fortis Bank. Tegenwoordig is ze actief op de afdeling marketingcommunicatie bij Pon’s Automobielhandel.

Bij de doop van prinses Amalia, vorig jaar zomer, verscheen Aimée voor het eerst tijdens een officiële gelegenheid van het Koninklijk Huis. Dit jaar nam ze ook deel aan Koninginnedag. Na haar huwelijk mag ze zich met prinses laten aanspreken. Ze is dan namelijk getrouwd met Floris, de jongste zoon van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, broer van Maurits, Bernhard en Pieter-Christiaan.

Floris Frederik Martijn werd op 10 april 1975 in Nijmegen geboren. Hij volgde het basis- en middelbaar onderwijs in Apeldoorn. In 1993 volgde hij een talencursus in het Spaanse Salamanca en werkte hij op boerderijen in Argentinië - waar de wieg van zijn nicht Máxima staat.

In 2002 haalde Floris zijn doctoraalexamen in het Nederlands recht. De titel van zijn scriptie was: ”Van Zero Tolerance tot Gedogen. Een vergelijking tussen New York en Amsterdam”. Voor die scriptie liep hij stage bij het New York Police Department en bij de politieregio Amsterdam-Amstelland. De prins werkte bij het parket van de officier van justitie in Amsterdam en is nu beleidssecretaris bij het openbaar ministerie. De hobby’s van de prins zijn skiën, tennis en golf.

Floris heeft voor zijn huwelijk geen toestemming gevraagd aan de verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Dit betekent dat hij niet meer in aanmerking komt voor de troon. Troonsopvolging zou voor hem niet meer dan een theoretische kwestie zijn, want de rij wachtenden voor hem is lang genoeg. De prins overlegde over zijn stap met ”tante” (koningin Beatrix) en premier Balkenende en werd gerespecteerd in zijn keus.

Zodra hij het jawoord geeft, valt Floris dus af als lid van het Koninklijk Huis en kan hij niet meer op de troon komen. Tot zijn huwelijk staat prins Floris nog wel op de website van het Koninklijk Huis.

Floris wist onmiddellijk dat Aimée Söhngen de ware was toen hij haar in zijn Leidse studietijd tegenkwam. „Toen ik haar voor het eerst zag, was dat wel duidelijk.”

Hij vroeg haar in de Oostenrijkse sneeuw ten huwelijk. Het stel woont trouwens al langere tijd samen, in een riant pand aan de Oud-Blaricumerweg in Naarden.

Het burgerlijk huwelijk van het stel wordt voltrokken door burgemeester Rehwinkel van Naarden. Op diens weblog valt al het een en ander te lezen over het prinselijk huwelijk in relatie tot Naarden.

De gemeente Naarden wil het huwelijk als kapstok gebruiken voor promotie van de stad. „Inmiddels komen allerlei leuke initiatieven van de grond om van de 20e en de 22e oktober feestdagen voor Naarden te maken. Dinsdagochtend heeft het college van B en W besloten dat op zondag 23 oktober de winkels al vanaf 10 uur ’s ochtends open kunnen zijn. Stadhuis en Grote Kerk zijn die dag ook geopend, dus dat zal vast en zeker vele geïnteresseerden trekken”, aldus Rehwinkel.

„Het aardigste voorstel is of naast de Nederlandse vlag (met oranje wimpel) ook de Naardense vlag kan worden gehangen. Elke vlag, is mijn antwoord, zal bijdragen aan het feestgevoel waarop ik hoop.”

Om stipt 11.30 uur voltrekt Rehwinkel het huwelijk in de Burgerzaal van het stadhuis. Na het burgerlijk huwelijk vertrekt het bruidspaar, familie en genodigden naar het Muiderslot voor een privédejeuner.

Prins Willem-Alexander woont waarschijnlijk alleen het kerkelijk huwelijk van zijn neef bij. De kroonprins brengt namelijk tot en met 21 oktober een bezoek aan China.

Zaterdag volgt het kerkelijk huwelijk. Emeritus voorganger dr. A. van der Meiden bevestigt dat in de Grote Kerk van Naarden. Van der Meiden bevestigde in 2000 ook het huwelijk van prins Bernhard jr. en Annette Sekrève en doopte hun twee kinderen Isabella en Samuel.

Saillant detail: de vrijzinnig-hervormde theoloog is betrokken bij de bijbelstudiekring waar de ouders van prins Floris lid van zijn. Er is niets bekend over de mate van kerkelijke betrokkenheid van het bruidspaar zelf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer