Buitenland

Hulp Pakistan na zware regen hervat

MUZAFFARABAD - Hulpverleners hebben maandag de hulpoperatie voor de slachtoffers van de zware aardbeving van 8 oktober in Pakistaans Kasjmir hervat. Helikopters met hulpgoederen vliegen weer, nadat barre weersomstandigheden de vluchten gedurende het afgelopen weekeinde vrijwel onmogelijk had gemaakt.

Buitenlandredactie
18 October 2005 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:04
BALAKOT – Het Pakistaanse leger is met zwaar materieel bezig om de wegen vanuit de stad Balakot weer begaanbaar te maken. De meeste dorpen in het door de aardbeving getroffen gebied zijn echter nog steeds onbereikbaar. Foto Kjeld Duits
BALAKOT – Het Pakistaanse leger is met zwaar materieel bezig om de wegen vanuit de stad Balakot weer begaanbaar te maken. De meeste dorpen in het door de aardbeving getroffen gebied zijn echter nog steeds onbereikbaar. Foto Kjeld Duits

Een van de weinige legerhelikopters die wel waren ingezet voor hulpverlening, verongelukte zondag bij de stad Bagh. Daardoor kwamen zes Pakistaanse militairen om het leven.Een woordvoerder van het Pakistaanse leger zei zondagavond laat dat nog lang niet alle getroffen gebieden in de bergachtige provincie zijn bereikt. Vele duizenden, mogelijk tienduizenden mensen dreigen te bezwijken door kou en ziektes als zij niet snel hulp krijgen.

Om de hulpverlening te bespoedigen, worden alle vormen van transport ingezet. Volgens een Pakistaanse legerwoordvoerder trokken hulpverleners maandag zelfs met ezels en muildieren de bergen in om hulpgoederen te brengen en gewonden te evacueren.

Het gebied rond de hoofdstad Islamabad en het noordwesten van Pakistan heeft maandag enkele naschokken te verwerken gekregen. Dat zorgde voor veel paniek. De kracht van de schokken bleef onder de 5 op de schaal van Richter.

De autoriteiten vrezen dat nog eens duizenden mensen het leven verliezen, omdat vooral in de bergen veel gewonden onbereikbaar zijn. „Deze aardbeving gaat nog veel meer levens kosten”, aldus een Britse arts.

Enkele honderden lichamen die zijn gevonden in Muzaffarabad zijn niet geïdentificeerd en worden begraven in een massagraf. In de stad is 40 procent van de elektriciteitsvoorziening weer hersteld. Ook steeds meer telefoonlijnen en waterleidingen zijn weer op het net aangesloten. Op veel locaties in Muzaffarabad kunnen mensen gratis bellen naar hun familieleden en vrienden, waar ook ter wereld.

De overheid is begonnen met het vaccineren van de mensen, om ze te beschermen tegen besmettelijke ziektes. Niets wijst echter op de uitbraak van epidemieën, waar wel voor was gevreesd.

De overheid houdt de situatie nauwlettend in de gaten totdat al het puin is geruimd en de lichamen zijn begraven, verklaarde minister Khan van Volksgezondheid maandag. De overlevenden van het natuurgeweld worden vooral ingeënt tegen cholera en tetanus. De autoriteiten speuren ook naar ziektes die kunnen ontstaan door contact met smerig water. Door de zware aardbeving van 8 oktober zijn veel riolen overstroomd.

De Pakistaanse autoriteiten lieten verder weten dat kinderen die hun ouders door de aardbeving verloren, niet mogen worden geadopteerd. De islamitische wet verbiedt dat. Voor weeskinderen dient wel te worden gezorgd, maar zij moeten hun eigen naam en vooral hun moslimidentiteit behouden.

Pakistan bouwt opvanghuizen voor de vele honderden kinderen in het rampgebied die geen ouders meer hebben. Premier Aziz zei tijdens een bezoek aan een ziekenhuis dat het vinden van pleeggezinnen een taak is van de regering. Ziekenhuizen hebben strenge instructies gekregen om adopties tegen te gaan.

Volgens een woordvoerder van het Pakistaanse leger loopt het aantal kinderen dat door de aardbeving wees is geworden mogelijk in de duizenden. Hulporganisaties, ziekenhuizen en ministeries zijn sinds de ramp overspoeld met aanvragen van mensen die een kind willen adopteren.

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, steunt de Pakistaanse aanpak. Kinderen die geen ouders meer hebben, moeten zorgvuldig worden geregistreerd en alleen uit ziekenhuizen worden ontslagen als zich bloedverwanten melden. Gebeurt dat niet, dan moet de overheid zich over hen ontfermen, aldus Unicef.

Na de zeebeving eind vorig jaar in Azië legde Indonesië de mogelijkheid van adoptie aan banden om te voorkomen dat christelijke organisaties voogdij zouden krijgen over islamitische kinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer