Stamceltechniek behoudt embryo
Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt een embryonale stamcellijn te maken zonder dat het embryo daarbij verloren gaat. De resultaten verschenen zondag in een onlinepublicatie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De onderzoeker Lanza en zijn collega’s slaagden erin één enkele embryonale cel uit te laten groeien tot een cellijn. De techniek die ze gebruikten is dezelfde als die waarmee menselijke ivf-embryo’s voor terugplaatsing in de baarmoeder worden getest op genetische afwijkingen.Het verwijderen van één cel uit een embryo heeft geen nadelige gevolgen voor de ontwikkeling. De muizenembryo’s die de onderzoekers gebruikten, groeiden uit tot gezonde jongen.
Als de methode ook bruikbaar blijkt te zijn voor menselijke ivf-embryo’s, is het mogelijk stamcellen die zo verkregen zijn op te slaan en later te gebruiken als therapie, zo stellen de auteurs.
Een tweede Nature-publicatie meldt ook een nieuwe techniek om stamcellijnen te verkrijgen. De onderzoekers Meissner en Jaenisch maakten muizenembryo’s door verwijdering van een gen dat ongeschikt was voor innesteling in de baarmoeder, maar ze groeiden nog wel uit tot een stamcellijn. Later kregen de stamcellen het verwijderde gen terug, zodat ze onveranderd zijn bij gebruik voor behandeling.
De onderzoekers stellen dat het gebruik van embryo’s die niet aan de baarmoederwand hechten en dus niet kunnen uitgroeien tot een volledig individu, ethisch verantwoord is. De wetenschappers zorgen er wel eerst zelf voor dat de ontwikkeling van het embryo ontspoort.
Stamcellen kunnen op termijn mogelijk ziekten als diabetes, alzheimer en parkinson genezen.