Hekken rond Kroondomein blijven staan
Het Koninklijk Huis zal de hekken rond het Kroondomein niet verwijderen om zodoende herten en everzwijnen de gelegenheid te geven zich vrij te bewegen over de Veluwe.
Dat meldde opperhoutvester dr. J. Kuper van het Kroondomein maandag in het Radio-1-programma De Ochtenden.
De provincie Gelderland en Veluwse bosbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn begonnen met het geleidelijk weghalen van afrasteringen en andere barrières zodat er een aaneengesloten natuurgebied ontstaat waarin wild meer vrije ruimte heeft. Koninklijke Houtvesterij Het Loo is de grootste boseigenaar op de Veluwe, maar ziet geen reden om daaraan mee te werken.
Daarmee staat het Kroondomein overigens in dezelfde positie als het Nationaal Park de Hoge Veluwe, dat ook rondom achter de hekken is gesloten, juist op een vitale locatie in het gebied.
Kuper: „Die hekken rond het Kroondomein staan niemand in de weg. Dat het wild over de hele Veluwe heen en weer trekt, is een onjuiste gedachte. Het wild heeft helemaal geen aandrang om zich over grote afstanden te verplaatsen, zoals je dat in Afrika ziet. Bovendien zitten in de hekken bij Het Loo enkele openingen waardoor herten en zwijnen naar buiten kunnen als ze dat willen. Er gaat af en toe een beest in en uit.”
In het 10.000 hectare grote Kroondomein leven naar schatting 250 edelherten, 100 damherten en circa 400 wilde zwijnen. Drie maanden per jaar zijn delen van het gebied gesloten voor publiek in verband met de hofjacht.
Kuper ziet in de hekken rond het Kroondomein enkel voordelen: „Toen vorig jaar mond- en klauwzeer uitbrak, bleek het wel heel erg handig om hekken te hebben op de Veluwe, want daarmee konden we het wild gescheiden houden om mogelijke verspreiding van mkz tegen te gaan. In feite zitten er geen nadelen aan het laten bestaan van de huidige afrasteringen. Noch voor het wild noch voor de recreant vormen ze een belemmering.”
De 100.000 hectare grote Veluwe lijkt één aaneengesloten natuurgebied, maar in werkelijkheid is het gebied behoorlijk versnipperd door spoor-, rijks-, provinciale en gemeentewegen. De wegen blokkeren een ongestoorde wildtrek en veroorzaken permanente geluidsoverlast. Ondermeer door de uitlaatgassen is de kwaliteit van heide, bossen en vennen behoorlijk afgenomen. Jaarlijks sneuvelen er in het verkeer zo’n 400 grote zoogdieren. Het aantal doodgereden vogels en reptielen is daarvan een veelvoud.
De Veluwe telt 120 kilometer snelweg en 60 kilometer spoorlijn. Alle snelwegen zijn ingerasterd. De wildviaducten blijken zeer effectief, maar er zijn er te weinig. De provinciale en de gemeentewegen zijn druk en er wordt vaak hard gereden. Juist om versnippering te voorkomen zijn de provinciale wegen niet ingerasterd, waardoor er veel verkeersslachtoffers vallen. De afgelopen jaren zijn 400 kilometer zandwegen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.