Binnenland

CDA wil steun VVD in debat over Embryowet

CDA-leider Balkenende wil dat de VVD dinsdag in de Eerste Kamer de christen-democraten steunt in hun opstelling in het debat over het klonen van embryo’s. Lukt dit niet dan wil het CDA er tijdens de kabinetsformatie afspraken over maken.

ANP
10 June 2002 16:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

De Senaat behandelt dinsdag de Embryowet van minister Borst (Volksgezondheid). De wet maakt onder strikte voorwaarden wetenschappelijk onderzoek mogelijk met embryo’s die overblijven na een reageerbuisbevruchting. Deze „restembryo’s” gaan nu verloren.

De wet verbiedt het klonen van mensen, maar de deur staat wel open voor therapeutisch klonen. Daarbij wordt de kern van een eicel vervangen door een lichaamscel. Op die manier kan weefsel worden gevormd dat gebruikt kan worden voor transplantatie.

Het speciaal kweken van embyro’s voor medisch-wetenschappelijke doeleinden blijft voorlopig verboden. Maar dat verbod kan op termijn worden opgeheven (zonder de hele wet te hoeven veranderen) als medisch-wetenschappelijke ontwikkelingen dat wenselijk maken en bijvoorbeeld duidelijk is dat onderzoek met embryo’s leidt tot geneesmiddelen voor ziekten als Parkinson of Alzheimer. Het verbod kan dan met een koninklijk besluit worden opgeheven.

In de Eerste Kamer stemt in ieder geval een meerderheid van VVD, PvdA en D66 voor de Embryowet. In het CDA overheerst het besef dat ze niet bij machte zal zijn om de hele wet te verwerpen, maar de christen-democraten vinden het wel van groot belang dat de opheffing van het verbod niet via een koninklijk besluit geregeld wordt maar dat kabinet en parlement er nog over kunnen spreken.

De CDA-fractie in de Eerste Kamer stelt dinsdag in het debat voor om de beslissing via een koninklijk besluit uit de wet te schrappen. De christen-democraten zeggen te rekenen op de steun van de VVD.

Balkenende, Zalm en Herben zijn het eens geworden dat er de komende vier jaar extra geld naar het onderwijs en de zorg gaat. „Op deze terreinen zijn er geen onoverkomelijke problemen”, aldus Zalm. „De gewenst veranderingen komen er.” Zo krijgen scholen meer ruimte om zelf te beslissen waar ze het geld aan willen besteden. Er komen minder ’Haagse’ regels en de bureaucratie zal worden teruggedrongen.

De LPF wilde aanvankelijk de komende twee jaar geen extra geld steken in onderwijs en zorg. Het CDA trekt in haar verkiezingsprogramma 1,5 miljard euro extra uit voor onderwijs en 1,2 voor zorg; de VVD 1,2 voor onderwijs en 0,7 voor zorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer