Binnenland

Herstel van vertrouwen centraal tijdens najaarsoverleg

DEN HAAG (ANP) – Het jaarlijkse najaarsoverleg met het kabinet staat woensdag voor zowel ondernemersorganisaties VNO–NCW en MKB–Nederland als de vakcentrales FMV, CNV en MHP in het teken van herstel van vertrouwen. De verhouding tussen de partijen staat nog bol van gevoeligheden.

11 October 2005 20:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

Dat blijkt aan de vooravond van het traditionele samenkomen van de partijen in het gebouw van de Sociaal–Economische Raad (SER) in De Haag. Een jaar geleden had het kabinet nog een groot conflict met de vakbeweging over onder meer de geplande ingrepen in het vroegpensioen. Dat mondde uit in grote acties, met als hoogtepunt de demonstratie in oktober op het Museumplein in Amsterdam.Het conflict tussen de bonden en het kabinet werd uiteindelijk gesust tijdens het najaarsoverleg van 2004 met het zogeheten sociaal akkoord. Woensdag zal worden bekeken of deze afspraken over de ombouw van vut– en prepensioenregelingen, het WAO–stelsel, de WW, loonmatiging en het doorbetalen van ziekengeld, worden nagekomen. Ook wordt naar de toekomst gekeken: de plannen die het kabinet presenteerde in de begroting voor 2006 tijdens prinsjesdag en de langere termijn.

De vakbeweging is daarover kritisch. De FNV, CNV en MHP vinden dat de koopkracht van minima en middeninkomens meer verbeterd moet worden en dat de werkgelegenheid een extra impuls kan gebruiken. Met loonkostensubsidies voor werkgevers zou het kabinet bijvoorbeeld de werkloosheid onder jongeren kunnen bestrijden. Een hogere zorgtoeslag, maximaal 600 euro compensatie in plaats van 420, moet onrust over het nieuwe ziektekostenstelsel wegnemen.

Volgens VNO–NCW levert het kabinet in de begroting voor 2006 „belangrijke bouwstenen" om het vertrouwen te herstellen van burgers, werknemers en bedrijven. Zij waarschuwt echter het kabinet de werkgevers niet te laten opdraaien voor extra kosten voor het nieuwe zorgstelsel, dat volgend jaar ingaat.

Ook voorzitter L. Hermans van MKB–Nederland vreest dat de lasten voor werkgevers volgend jaar zullen stijgen, waardoor het economisch herstel achterblijft en huiver onstaat om werknemers in dienst te nemen en te houden. „Wil je het vertrouwen in dit land herstellen, dan moet je beginnen de bedrijven ruimte te geven te investeren".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer