Binnenland

CDA-top geboeid door Anne

DEN HAAG - „Slopen die hap.” CDA-voorzitter Van Bijsterveldt wil dat de overheid resoluut het mes zet in de bureaucratie van onderwijs en zorginstellingen. Weg met de managers.

7 October 2005 12:25Gewijzigd op 14 November 2020 03:02

Vermindering van bureaucratie is een van de speerpunten in een nota die het CDA donderdag presenteerde.Het rapport ”Vertrouwen in mensen, plaatsbepaling en koers van de christen-democratie” is uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het CDA, aanstaande dinsdag. Het werd, met opzet, gepresenteerd in het kantoor van Hof, een organisatie voor vrijwilligerswerk in de Hofstad. Daar luisterden de aanwezigen ademloos naar de 28-jarige Anne, vrijwilligster van de maand. Ze is speechschrijfster op het ministerie van VROM en werkt bewust maar vier dagen per week. Op haar vrije dag besteedt ze een aantal uren aan een maatjesproject. De vrijwilligster begeleidt dan iemand met psychische problemen door ontspannende activiteiten te ondernemen.

Ze doet het nu twee jaar en ze heeft haar tweede maatje. Haar eerste, die leed aan schizofrenie, kan weer aardig zelfstandig in het leven staan. „Als ik haar nu bel voor een kopje koffie, zegt ze wel eens: „Sorry Anne, ik heb nu even geen tijd, want ik heb het druk.””

De voorzitter van de groep die het CDA-rapport opstelde, Sjaak van der Tak, was diep onder de indruk. Ook CDA-partijvoorzitter Van Bijsterveldt en CDA-leider Balkenende staken hun waardering niet onder stoelen of banken.

Het CDA heeft vertrouwen in mensen en in hun sociale verbanden, zo staat in het rapport van de jubileumcommissie te lezen. „De christen-democratie streeft naar een verantwoordelijke samenleving.” Daarmee bouwt de partij voort op het door haarzelf verzonnen concept uit de jaren tachtig. Kern daarvan is dat het maatschappelijk middenveld, zoals scholen en zorginstellingen, verantwoordelijkheid moet dragen.

In het rapport ”Vertrouwen in mensen” trekt de commissie deze CDA-lijn verder door. Voor de komende decennia zijn er vijf speerpunten geformuleerd. In de eerste plaats zet het CDA in op duurzaamheid. Alternatieve energiebronnen en energiebezuiniging moeten nog meer van de grond komen.

Op sociaal en economisch gebied, het tweede aandachtspunt, willen de christen-democraten zich gaan richten op zogeheten voorzorg. Mensen moeten zich gedurende hun loopbaan voorbereiden op ander werk, zodat ze niet met lege handen staan in geval van ontslag. Dat kan door scholing.

Het derde speerpunt gaat over versterking van het maatschappelijk middenveld. Optimale steun voor het gezin is nodig, bijvoorbeeld door opvoedingsondersteuning en snel ingrijpen als het mis gaat.

De partij wil dat maatschappelijke instellingen zich meer tegenover gebruikers verantwoorden en minder tegenover de overheid. Ook moet het mes in de bureaucratie. Managers mogen niet veel meer verdienen dan degenen die het werk uitvoeren, zoals docenten, politieagenten en verpleegkundigen.

Als vierde zal het CDA in de komende jaren pal staan voor de rechten van culturen en religies om zichzelf te organiseren in middenveld en onderwijs. Tegen extremisme moet de overheid hard optreden: „De rotte appels moeten uit de fruitmand”, aldus Van der Tak. Zo nodig moet de overheid eisen stellen aan nieuwe scholen over het uitdragen en bevorderen van de kernwaarden van de rechtsstaat.

Ten slotte hebben de schrijvers van het rapport naar de democratie gekeken. Het CDA zou graag zien dat politieke partijen eigen onderzoek kunnen doen of inhuren. Om ministers en staatssecretarissen slagvaardiger te laten opereren, zou de ambtelijke top plaats moeten maken voor een meer politieke aansturing. De partij voelt weinig voor staatkundige vernieuwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer