Commissie probeert Europa-discussie te redden
DEN HAAG (ANP) – Een speciale commissie onder leiding van het PvdA–Tweede–Kamerlid Hamer gaat een laatste poging doen een nationale discussie over de toekomst van Europa te organiseren. De commissie wil volgende week een voorstel doen aan het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer.
Het oorspronkelijke voorstel dat uitging van een gezamenlijke voorbereiding van de discussie onder leiding van Kamer en kabinet is dinsdag ingetrokken, aldus een woordvoerster van het presidium.Nadat het kabinet eind vorige week liet blijken zijn eigen lijn te willen volgen vanwege de onenigheid in de Kamer over de te volgen koers, kan er geen sprake meer zijn van een gezamenlijke voorbereiding. De commissie–Hamer moet nu met een aanzet komen voor een discussie die alleen door de Tweede Kamer wordt getrokken.
Voor de PvdA en de ChristenUnie was het intrekken van het voorstel van het presidium reden om hun moties eveneens in te trekken. De PvdA wilde via haar motie de totale verantwoordelijkheid voor de voorbereiding van de discussie bij de Kamer leggen. De ChristenUnie pleitte in haar motie voor een nader beraad over de manier waarop de discussie moest worden aangezwengeld.
Het is overigens zeer de vraag of de commissie–Hamer de handen op elkaar kan krijgen voor een gezamenlijke aanpak van het inititatief door de fracties. De VVD heeft al te kennen gegeven niets met het brede debat te maken te willen hebben en CDA gaf vorige week aan ook een eigen koers te willen gaan varen.
Het initiatief werd op 2 juni geboren via een breed gesteunde motie van het SP–Kamerlid Van Bommel. Na het “nee” van Nederland tegen de Europese grondwet was het tijd voor een brede maatschappelijke discussie met de kiezer over waar het met Europa naar toe moest gaan. De discussie zou gezamenlijk door Kabinet en Kamer moeten worden voorbereid.
Maar PvdA–leider Bos gooide vorige week roet in het eten door te verklaren dat een discussie in samenwerking met het kabinet, niet verder zou komen dan een „babbeldebat". Toen daarna ook GroenLinks en de ChristenUnie twijfels kregen over de manier waarop het debat georganiseerd moest worden besloot het kabinet afgelopen vrijdag zich uit het debat terug te tekken en een eigen plan op te stellen.