Binnenland

Nog tientallen Nederlandse gewonden in ziekenhuis

Door een busongeluk in de buurt van het Duitse Manching in Oberbayern is vrijdagmorgen vroeg een Nederlandse vrouw om het leven gekomen en zijn 39 Nederlandse passagiers gewond geraakt.

DPA/ANP
7 June 2002 18:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

Zeven gewonden liggen op de afdeling intensieve zorg in het ziekenhuis, waarvan twee in kritieke toestand. Het aantal zwaargewonden ligt daarmee een stuk lager dan eerder werd gemeld, aldus hulporganisatie Eurocross.

Vrijdagavond lagen nog 38 slachtoffers verspreid over vijftien ziekenhuizen. De meeste mensen hebben botbreuken opgelopen, onder meer van ribben, schouder en rugwervel. De passagiers zijn afkomstig uit het oosten en noorden van Nederland. Ze waren opgestapt in het Drentse Beilen.

De bus reed omstreeks 05.00 uur op de snelweg 9 Nürnberg - München tegen een vangrail aan en kantelde. Verschillende passagiers raakten beklemd. Volgens burgemeester Otto Raith van de gemeente Markt Manching waren de reddingsdiensten snel ter plaatse. De snelweg 9 werd na het ongeval in beide richtingen afgezet.

Op de plek van het busongeval zijn de rijstroken versmald wegens wegwerkzaamheden. De Duitse bus is op de linkerkant gevallen. In de bus zaten 49 oudere passagiers die op weg waren voor een vijfdaagse reis naar het meer de Wörther See in Oostenrijk.

Eurocross heeft een informatienummer opengesteld: 0800-3008080. Zo’n 150 mensen maakten gebruik van de lijn. De meeste bellers hadden vragen over de toestand van familieleden die in de bus zaten. De hulporganisatie stuurde per vliegtuig vier hulpverleners, twee artsen en twee verpleegkundigen naar de plek van het ongeval. Het toestel landde in Ingolstadt.

Elf passagiers zijn ondergebracht in een hotel. Zij blijven daar allemaal overnachten. Een hulpverlener van Eurocross die in Duitsland is, meldde dat zaterdag 22 tot 24 getroffenen met het vliegtuig naar huis gaan. Een deel van hen zal vervolgens worden overgebracht naar het calamiteitenhospitaal in Utrecht. Ongeveer twintig gewonden blijven achter in Duitsland, samen met een viertal passagiers die hun familieleden niet alleen willen achterlaten.

Het busongeval is zeker niet veroorzaakt door oververmoeidheid. Dat heeft directeur Tholen van busonderneming Tholen-Reisen in de Duitse plaats Friesoythe gezegd. Volgens Tholen zaten er twee chauffeurs op zijn bus. De bestuurder zou op het moment van het ongeval, sinds anderhalf uur achter het stuur hebben gezeten. De bus was technisch in orde, zegt Tholen. Een inzittende verklaarde dat de bus een kwartier voor het ongeval nog had getankt.

De Stichting Bus, die bij ongevallen namens de busbranche spreekt, stelt dat het om een „supermoderne” bus gaat die aan alle hedendaagse veiligheidseisen voldoet. Zo waren alle stoelen uitgerust met veiligheidsgordels. De passagiers zijn echter niet verplicht die gordels ook daadwerkelijk te gebruiken. „De chauffeur moet de passagiers er op wijzen, maar het blijft hun eigen keuze”, aldus een woordvoerder van de stichting.

Beide chauffeurs hebben op het politiebureau een verklaring afgelegd. Ze verkeerden volgens Tholen enige tijd in shock-toestand. De politie kon nog niets zeggen over de toedracht van het ongeval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer