EU krijgt strengere boekhoudregels
Beursgenoteerde ondernemingen moeten in de Europese Unie hun jaarrekeningen voortaan baseren op de nieuwe, strengere IAS-regels.
Met dit besluit van de vijftien lidstaten ontstaat er volgens Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt) meer transparantie en verdwijnen ook de meeste barrières voor grensoverschrijdende transacties. Bolkestein verwacht daarvan positieve effecten op de economische groei in Europa.
De voorstellen van Bolkestein om voortaan de International Accounting Standards (IAS) toe te laten passen door alle beursgenoteerde bedrijven, waaronder banken en verzekeraars, dateren nog van voor het schandaal met de Amerikaanse energiereus Enron. Dat concern ging failliet nadat bleek dat er jarenlang met de boekhouding was gerommeld.
Bolkestein zegt in de Verenigde Staten nu ook meer gehoor te vinden voor zijn pleidooi om de IAS-regels daar te laten toepassen. Door de regels binnen de EU te harmoniseren, is voor investeerders en aandeelhouders meer duidelijkheid mogelijk. Nu verschillen de regels per land vaak fors.
De Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, het Nivra, staat volledig achter harmonisatie van boekhoudregels voor Europese beursfondsen, maar noemt de invoering ervan een tussenstap op weg naar een wereldstandaard. De volgende stap moeten de Verenigde Staten zetten door de IAS-regels van de Europese Unie te erkennen. Dat heeft R. Vergoossen vrijdag gezegd. Hij is directeur vaktechniek van het Nivra en hoogleraar international accounting aan de Universiteit van Maastricht.
Met de introductie van de nieuwe regels komt er waarschijnlijk een einde aan de wildgroei van allerlei uiteenlopende winstomschrijvingen waarmee tal van creatieve bedrijven de laatste tijd hun financiële positie probeerden op te fleuren. Het grote voordeel voor beleggers is volgens de hoogleraar dat zij straks met één stelsel verslaggevingsregels eenvoudig de financiële positie van bedrijven in verschillende landen kunnen beoordelen. Voorts hoeven internationaal werkende bedrijven niet langer in alle landen afzonderlijke verslagen te schrijven. De concerns kunnen voortaan met één IAS-versie toe.