Boetebeleid NS van kracht
UTRECHT (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf zaterdag maar beter een kaartje bij zich hebben. De Nederlandse Spoorwegen geven iedereen zonder geldig vervoerbewijs een boete van 35 euro. Ook de ritprijs moet betaald worden. Hieronder de spelregels.
Wie zonder kaartje wordt betrapt, moet de boete plus de normale ritprijs betalen. Dat kan contant bij de conducteur gebeuren. De reiziger kan ook later betalen. De conducteur schrijft in alle gevallen een zogenoemd uitstel van betaling uit, waarop hij kan aangeven waarom iemand geen vervoerbewijs heeft. De reiziger krijgt vervolgens een acceptgiro thuis. Betaalt hij niet, dan krijgt hij te maken het Centraal Justitieel Incassobureau.Als alle kaartautomaten op een station stuk zijn, hoeft de boete niet betaald te worden.
Maximaal een keer per jaar hoeft een reiziger geen boete te betalen, als hij bijvoorbeeld te laat op het station aankwam om nog een kaartje te kunnen kopen. Wel moet hij zich dan voor het begin van de reis melden bij de conducteur, die een aantekening maakt op het uitstel van betaling.
Drie keer per jaar mag iemand zijn jaarabonnement vergeten zonder dat hij een boete hoeft te betalen.
Als iemand een voordeelurenkaart, maandkaart of OV-studentenkaart vergeet, hoeft hij maximaal een keer per jaar geen boete te betalen. De reiziger krijgt wel een acceptgiro voor de ritprijs en de boete thuisgestuurd. Hij moet dan op het station zijn kaart laten zien, zodat hij de 35 euro niet hoeft te betalen.
Wie door een handicap niet in staat is zelfstandig een kaartje te kopen, is geen boete verschuldigd.
Bij een defecte stempelautomaat moet de reiziger met een kaartje zonder datum zich vooraf bij de conducteur melden om de boete te ontlopen.
Als iemand bestolen is, kan hij later met een politieaangifte van de boete afkomen.
Het is niet langer mogelijk om in de trein een kaartje voor de tweede klas op te waarderen tot een eersteklaskaartje.