Burgemeester Urk treedt tijdelijk terug
URK - Burgemeester D. G. Schutte van Urk heeft donderdag met onmiddellijke ingang zijn functie tijdelijk neergelegd.
Reden is een justitieel onderzoek dat tegen hem loopt. De burgemeester wordt ervan verdacht tijdens een lopend strafrechtelijk onderzoek naar visfraude op Urk informatie met een betrokkene in het onderzoek te hebben gedeeld. Dit zou betekenen dat Schutte zijn ambtsgeheim heeft geschonden.Burgemeester Schutte (ChristenUnie) vervult bij de Urker visafslag de functie van voorzitter van de beheercoöperatie. Ook deze functie legt hij tijdelijk neer, aldus de gemeente donderdagin een persbericht.
Schutte vindt dat hij in zijn publieke ambt onvoldoende kan functioneren zolang de zaak bij justitie in onderzoek is. „Dit strijdt met de integriteit van het openbaar bestuur.”
Het openbaar ministerie werkt al maanden aan een grootscheeps onderzoek naar visfraude op Urk. In april van dit jaar deed de Algemene Inspectiedienst invallen bij verschillende visbedrijven. Een van de bedrijven was van het Urker SGP-raadslid J. Koffeman. Hij wordt door het OM verdacht van valsheid in geschrifte.
Het SGP-raadslid werd tijdens de inval gearresteerd omdat hij verbaal over de schreef ging tegen de bij de inval aanwezige officier van justitie.
De stap van Schutte is vanmorgen in het vissersdorp als een bom ingeslagen. Op het gemeentehuis kwam het echter niet als een volslagen verrassing. Naar verluidt zou de werkdruk Schutte ook parten spelen.
Loco-burgemeester Joh. Koffeman (ChristenUnie) noemt de zaak onbegrijpelijk. „Schutte is een eerlijk, oprecht en integer bestuurder. Hij heeft het ambt van burgemeester hoog staan. Vandaar ook dat hij op dit moment even terugtreedt. Dat past bij zijn persoon. De integriteit van het openbaar bestuur staat bij hem voorop.”
Schutte is zes jaar burgemeester op Urk. Begin deze maand is hij herbenoemd. Schutte kwam uit de gemeente Oldebroek, waar hij wethouder was.
De commissaris van de Koningin in Flevoland overlegt met de fractievoorzitters van de Urker gemeenteraad over een tijdelijke waarnemer. Het huidige college kent twee wethouders: Koffeman en de CDA’er Kramer.
Urk heeft net een bestuurscrisis achter de rug. In juni stuurde de gemeenteraad de drie wethouders van SGP, ChristenUnie en CDA naar huis. SGP-wethouder A. P. Hakvoort kreeg direct ontslag omdat hij een motie van wantrouwen naast zich neerlegde. Directe aanleiding tot de bestuurscrisis was de besluitvorming rond de bouw van een sporthal als onderdeel van het zogeheten multifunctioneel centrum.