Binnenland

„Emotie kern van Koninklijk Huis”

GRONINGEN - Het Nederlandse koningshuis is de laatste 25 jaar omgevormd tot een emotionele monarchie. „Emotie geeft het koningsschap in de moderne tijd weer context.”

Redactie politiek
29 September 2005 13:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

Dat zei prof. dr. P. Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdagmorgen in Groningen tijdens een congres van de samenwerkende universiteiten ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix. De vorstin woonde het eerste deel van het congres, dat plaatsvond in de Martinikerk, persoonlijk bij.„Het leven van de koning mag sterk lijken op het eigen leven. De behoefte aan erkenning en medeleven is inmiddels misschien wel groter dan de wens tot idealisering van weleer. Wie huwelijk, geboorte, echtscheiding, ziekte en dood niet kan zien als dragende elementen van een moderne monarchie, doet afbreuk aan de bijzondere betekenis die mensen juist op deze gebieden aan de monarchie toekennen”, aldus Schnabel.

De televisie heeft volgens de SCP-directeur een grote invloed gehad om het omvormen van het koningshuis tot een emotionele monarchie. De tv is het projectiescherm voor gevoelens van burgers. Tegelijkertijd is de Koningin de laatste jaren veel op televisie verschenen. De momenten dat ze medeleven toonde met slachtoffers van rampen zijn breed uitgemeten. „Wij zijn zelf het ernstige gezicht van de Koningin, haar troostende hand of haar lach. Het bevestigt ons in ons eigen gevoel”, aldus Schnabel.

Driekwart van de Nederlanders wil dat Nederland een koninkrijk blijft, zo blijkt uit onderzoek van het SCP. Koningsgezinden zien het ambt echter wel als een last voor degene die het bekleedt. Sommigen nemen zelf het woord „onrechtvaardig” in de mond, aldus Schnabel. De helft van de monarchieaanhangers vindt het zelfs „zielig” dat de jeugd van prinses Amalia mede wordt bepaald door het feit dat ze op den duur koningin zal zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer