Binnenland

Puttens bouwval wordt museumboerderij

PUTTEN - De zolder van de stal is ingestort, het rieten dak is vergaan, de balken zijn verrot en de tegeltjes liggen van de muur. Het boerderijtje aan de Kiefveldersteeg in Putten ziet er verwaarloosd uit. „Je hebt een gek nodig om dat te restaureren”, zei buurman Jan Baan maandag in de Orangerie van kasteel Vanenburg. Daar werd het startsein gegeven voor een grondige restauratie tot museumboerderij.

27 September 2005 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Een grotere tegenstelling is nauwelijks denkbaar: de prachtig gerestaureerde Orangerie met zijn schitterde plafondschilderingen en de vervallen boerderij aan de Kiefveldersteeg, enkele honderden meters verderop. Daar lijkt de tijd te hebben stilgestaan.Wie het erf oploopt, komt in onder de indruk van het idyllisch gelegen boerderijtje. Omgeven door een bakhuisje, twee hooibergen, drie kippenhokken en nog wat veeschuren ligt het verscholen in het groen.

Wie wat beter kijkt, ziet al snel het zeil over het rieten dak vanwege de vele lekkages. In de stal kunnen de verrotte balken de zoldering niet meer dragen. In de woonkamer ruikt het muf. Sommige tegeltjes naast de schouw zijn verdwenen, andere zijn zwart beroet. Boven de schouw hebben wandborden een vage schaduw op de muur achtergelaten. Waar de buffetkast heeft gestaan, is nu alleen nog maar spinrag.

De inboedel is niet verdwenen, maar opgeslagen door het Puttens Historisch Genootschap (PHG). „Zelfs de vermiste tegeltjes hebben we nog”, zegt vrijwilliger J. Bunnik. De voormalige servicemedewerker staat te popelen om weer aan het werk te gaan. Al vier weken is hij met 22 andere vrijwilligers bezig om de ergste rommel op te ruimen. „Je kon hier niet eens normaal binnenkomen.”

Bomen en struiken moesten worden omgezaagd en gesnoeid om het boerderijtje bereikbaar te maken. De vrijwilligers legden een parkeerplaats aan, omdat hun auto’s niet op de smalle Kiefveldersteeg konden blijven staan. De weg is gevaarlijk. Veel Ermeloërs gebruiken hem als sluiproute naar de afslag Strand Nulde op de A28.

Het startsein voor de echte restauratie werd maandag gegeven door A. van Hell-Berends, echtgenote van de voorzitter van het PHG. Zij onthulde de naam van de toekomstige museumboerderij: Mariahoeve. Maria van de Brink was de laatste bewoonster van het boerderijtje. Zij overleed in 2003 op 93-jarige leeftijd.

Het idee om iets met het boerderijtje te gaan doen, werd aangedragen door buurman G. Ruiter, plaatselijk bekend als ”Gart van Gart van Aort van Gart”. Voorzitter St. van Hell van het PHG zag er wel wat in en diende een voorstel in bij de gemeente Putten. Die reageerde enthousiast en kocht de boerderij. Het PGH krijgt het pand in erfpacht voor 1 euro per jaar.

Ook de andere partijen zagen de museumboerderij wel zitten en zorgden voor de financiering, ruim 1 miljoen euro. De gemeente Putten stelde ruim 2 ton euro beschikbaar. De provincie Gelderland en het PHG volgden met hetzelfde bedrag. Vorige week werd bekend dat de Europese Unie 470.000 euro bijdraagt.

Een eis voor deze subsidie is wel dat de museumboerderij kostendekkend moet gaan draaien. Met alleen entreegelden lukt dat niet. Het PHG zocht de oplossing in de recreatie. Er komen naast de museumboerderij een minicamping, drie trekkershutten, bed- en breakfastgelegenheden en een theeschenkerij.

De buren helpen ook een handje mee. Jan Baan, bekend uit de ict-wereld, stelt ’zijn’ huisarchitect belangeloos ter beschikking. Rietdekker Wim van Dijk heeft beloofd de rieten kap tegen kostprijs te vervangen. Maar het leeuwendeel zal toch geleverd moeten worden door de vrijwilligers van het PHG.

Burgemeester Van Putten en gedeputeerde Peters van de provincie Gelderland verwachten dat zij de gigantische klus in 2007 wel hebben geklaard. Dan bestaat de in 1907 gebouwde boerderij precies honderd jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer