GGZ biedt ook alternatieve zorg
De geestelijke gezondheidszorg in Winschoten (GGZ) gaat bestaande en alternatieve geneeswijzen combineren. Dat heeft onderzoeker R. Hoenders van de GGZ maandag bekendgemaakt.
Het is de bedoeling dat aanvullende behandelingen als kruidengeneeskunde, het toedienen van voedingssupplementen, meditatie en yoga vanaf begin volgend jaar door psychiaters worden toegepast.
Het gaat om aanvullende geneeswijzen die een effect hebben dat wetenschappelijk bewezen is. Een onderzoeksgroep, ”De Middenweg”, onderzoekt in Groningen en Winschoten de werking van deze middelen. „Uitproberen is absoluut niet aan de orde”, benadrukt Hoenders.
De GGZ wil daarnaast aanvullend onderzoek doen naar alternatieve behandelmethoden die meer omstreden zijn, zoals healing, acupunctuur en massage. De onderzoeker sluit niet uit dat ook deze geneeswijzen op termijn in de praktijk van de GGZ zullen worden toegepast.
Hoenders: „We weten nu dat er therapieën zijn die aantoonbaar effectief zijn, maar ze worden in de praktijk niet toegepast. Van die collectieve angst om te spreken over deze geneeswijzen moeten we af.”
Uit onderzoek blijkt dat onder GGZ-patiënten veel behoefte is aan alternatieve geneesmiddelen. Bijna de helft van de patiënten doet een beroep op in de reguliere geneeskunde niet erkende middelen. „We willen dan ook mede voorkomen dat mensen zelf op zoek gaan naar informatie en de verkeerde middelen gebruiken. Dat kan gezondheidsschade opleveren.”
Op dit moment worden de praktische problemen die het voorschrijven van alternatieve geneesmiddelen met zich meebrengt in kaart gebracht. „Zo moet het veiligheidssysteem voor apothekers worden aangepast”, schetst Hoenders. „Vrouwen die de pil gebruiken bijvoorbeeld, kunnen we niet tegelijkertijd het tegen depressies en angststoornissen werkzame sint-janskruid voorschrijven.”
Voor het toedienen van andere therapieën worden protocollen ontwikkeld.
Hoenders verwacht geen problemen met de verzekering. „Ik verwacht dat ze een groot deel van de behandelingen zullen vergoeden. Veel verzekeraars vergoeden nu al alternatieve therapieën, omdat daar vraag naar is. Ze zijn daar pragmatischer in dan artsen.”
De onderzoekers willen de bespreekbaarheid van alternatieve geneeswijzen verder vergroten. Daarom houdt de GGZ op 29 maart in Groningen een symposium over toepassing van alternatieve en complementaire geneesmiddelen onder de titel ”Integrale psychiatrie. Het beste van twee werelden”.