„Stad moet betalen aan Groene Hart”
Steden die rond het Groene Hart liggen, moeten meebetalen aan de ontwikkeling van het gebied. Dat stelden drie gedeputeerden van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht maandag.
De steden zouden een extra heffing kunnen invoeren voor nieuwe bewoners van Vinex-wijken. Die kunnen in de toekomst volop recreëren in het Groene Hart en moeten daar ook maar voor betalen, zo is de redenering. De gedeputeerden vinden het een gemiste kans dat de regeling niet al bij de aanleg van Vinex-wijken is ingevoerd.
De drie gedeputeerden werken in een stuurgroep samen aan een ontwikkelingsprogramma voor het Groene Hart. In het provinciehuis van Zuid-Holland presenteerden zij maandag een nieuwe schets van het gebied zoals het er in 2050 uit moet zien. De schets is een discussiestuk waarmee de stuurgroep deze week het gebied intrekt om er met de betrokken partijen over te spreken. Op 9 november wordt de bijgewerkte schets gepresenteerd aan minister Veerman van Landbouw.
De provincies willen voor 2015 tien projecten gerealiseerd hebben. Om het Groene Hart nationaal en internationaal op de kaart te zetten, moet het bezoekerscentrum Wierickerschans bij Bodegraven het „brandpunt” van allerlei activiteiten worden. Daarnaast moeten de molens bij Kinderdijk toegankelijker worden.
De veenweidegebieden krijgen in de schets een belangrijke functie bij de waterhuishouding. Zo streeft de stuurgroep naar een homogeen waterpeil in de Krimpenerwaard. Dat betekent dat in de lagere gebieden langs de Hollandse IJssel het peil zo hoog komt te staan dat daar geen intensieve landbouw meer mogelijk is. De stuurgroep zal agrariërs die willen doorgaan met hun bedrijf zo veel mogelijk compenseren of helpen met het verplaatsen van hun bedrijf naar de hoger gelegen delen in het gebied.
Volgens stuurgroepvoorzitter Dwarshuis is het „één minuut voor twaalf. Als dit ontwikkelingsprogramma niet slaagt, wordt het nooit meer wat met het Groene Hart.”