Rijksarchief wordt Nationaal Archief
„Marten Fortuyn zou moeten willen sméken om het archief van zijn broer via het Nationaal Archief open te stellen aan het publiek. Met al die mensen hier die zo deskundig met informatie weten om te gaan. Dat moeten we koesteren.” Dat zei minister Van Boxtel (Grotesteden- en Integratiebeleid) dinsdag bij de naamsverandering van het huidige Algemeen Rijksarchief tot Nationaal Archief.
Het archief heeft de broer van Pim Fortuyn gevraagd of het het persoonlijke en politieke archief van de vermoorde politicus mag opslaan. „Marten Fortuyn zou hier negatief op hebben gereageerd. Om hem te citeren: „Dat rijksarchief leeft niet. Daar komen misschien wat wetenschappers om de stukken te bestuderen.” Hier zien we een gapend gat tussen werkelijkheid en imago”, aldus Van Boxtel.
„Ik denk ook aan de National Archives in Washington, waar mensen in rijen wachten om naar binnen te mogen. Onder meer vanwege het erfgoed van Kennedy. Een dergelijk overweldigende belangstelling wens ik ook het Nationaal Archief toe. Want de werkelijkheid: het Nationaal Archief als de schatkamer van Nederland, mag niet opnieuw verdwijnen onder een dikke laag stof.”
De bewindsman opende ook de website van het archief, dat ook het 200-jarig bestaan viert. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen deed een nieuwe gevelbelettering cadeau.