Geen directe EU–steun voor vissers
Nederlandse vissers die zinnen op Brusselse steun voor de hoge brandstofprijzen, kunnen dat wel vergeten. Europees visserijcommissaris Borg, vrijdag op kennismakingsbezoek in Nederland, is en blijft terughoudend met het verstrekken van directe steun, zei een topambtenaar van het ministerie van Landbouw.
Het probleem is precedentwerking. Als Brussel een bedrijfstak tegemoet komt, zullen andere sectoren onmiddellijk ook steun claimen. Minister Veerman (Landbouw) is evenmin bereid tot compensatiemaatregelen, bleek woensdag al tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
De bewindsman heeft Borg wel „gevraagd na te denken" over een Europees fonds, eventueel samen met banken op te zetten, om vissers door moeilijke periode van reconstructie of sanering te helpen. Nederland kent al een saneringsregeling waarbij Rijk en vissers streven naar een visvloot die ongeveer eenvijfde kleiner is dan nu. Veerman heeft daarvoor 38 miljoen euro beschikbaar.
De EU–commissaris ging in de haven van Scheveningen aan boord van een vissersschip voor een demonstratie van de pulskor. Het gaat om een nieuwe techniek met elektrische pulsjes voor de vangst van platvissen zoals tong en schol, in plaats van de traditionele kettingen.
Nederland heeft alleen toestemming van Brussel voor een experiment met de pulskor. Borg heeft toegezegd dat hij eind dit jaar een voorstel voor de introductie van deze techniek zal voorleggen aan de EU–ministers van Visserij. Er komt eerst een onderzoek door onafhankelijke wetenschappers, aldus de Nederlandse topambtenaar.